Print Friendly, PDF & Email

Σύριζα: Το ανέκδοτο που έγινε ιστορία!

Και η ιστορία μας λοιδορεί, που δεν σταματήσαμε να γελάμε εγκαίρως…

Οποιος είχε την ελάχιστη σχέση με την πολιτική, πριν την ορμητική είσοδο στο πολιτικό προσκήνιο του «αριστερού» σχεδίου διακυβέρνησης με αιχμή τον Σύριζα, που εκπονήθηκε από μεσαίου βεληνεκούς «διανοητές» και δυστυχώς στηρίχθηκε και από τίμιους αγωνιστές της αριστεράς, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΝ, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούσαν κινούμενη όνειδος τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

Δεξιά και αριστερά

Το μοτίβο δεν άλλαξε. Μετεβλήθη μόνο ο καμβάς, αποκτώντας την εξωτερική σοβαρότητα της κυβερνητικής διαχείρισης.

Οσοι γνωρίζουν δεν λησμονούν, ότι τα μέλη του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια ή στα εργατικά σωματεία εξαντλούσαν την χρησιμότητα τους κλείνοντας ή ανοίγοντας τις θύρες των αιθουσών που λάμβαναν χώρα οι πολιτικές διαδικασίες.

Ακριβώς για αυτό πρόκειται για «παραβίαση ανοικτών θυρών», όπως και έκφραση του αστείρευτου χιούμορ που διαθέτει η ιστορία, η ανάληψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνησης της χώρας.

Ωστόσο εξήγηση υπάρχει!

Το πολιτικό και ιδεολογικό κενό εξουσίας, που δεν μπόρεσε να καλύψει η κομμουνιστική αριστερά και η εργατική τάξη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο από το 2010-2015, καλύφθηκε από ένα τυχοδιωκτικό συρφετό ημιμαθών μικροαστών, που δεν έκανε τίποτε περισσότερο, από αυτό που ήταν προγραμματισμένο να πράξει.

Σύριζα: Το ανέκδοτο που έγινε ιστορία
Σύριζα: Το ανέκδοτο που έγινε ιστορία!

Αυτό που πράττει δηλαδή κάθε πολιτικό μόρφωμα που οικοδομείται στην βάση της κατασκευής τεχνητών πολιτικών και ιδεολογικών πλατφορμών για την αναζήτηση κοινών τόπων μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική της σοσιαλδημοκρατίας ειδικά της κεκαλυμμένης, όπως ήταν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από αντικαπιταλιστικές αερολογίες και θεωρητικές ακροβασίες που δεν αντέχουν στην ελάχιστη κριτική ούτε από πρωτοετή φοιτητή της Κοινωνιολογίας.

Ταυτόχρονα τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο Σύριζα, –και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται αυτό– αποτέλεσαν την μοναδική επαγγελματική διέξοδο για μια σειρά πολιτικών και θεωρητικών τσαρλατάνων, που κακοποίησαν την επαναστατική πολιτική και την μαρξιστική θεωρία, συρρικνώνοντας την, στα πεπερασμένα όρια της μικροαστικής τους μυωπίας και της δυσώδους διανοητικής οκνηρίας τους.

Τσίπρας - ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ιστορία ωστόσο δεν συγχωρεί!

Ξεβράζει κάθε φορά ότι διαθέτει, ακόμη και αν αυτό που αναδύεται συνιστά ένα τραγικό ανέκδοτο, που προέκυψε ως απόρροια της σύλησης των συμβόλων και των αγώνων της κομμουνιστικής αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Η αστική πολιτική λοιπόν, μεταμφιέστηκε σε αντίσταση απέναντι στα μνημόνια και στο πολιτικό κατεστημένο χρησιμοποιώντας τον Σύριζα ως ξενιστή, και επανήλθε στην εξουσία άσπιλη, αμόλυντη και κυρίως εξαιρετικά αποτελεσματική για την επιτυχή διευθέτηση των σκοπών και των επιδιώξεων της αστικής τάξης.

Οι σαλτιμπάγκοι της ελληνικής αριστεράς, επαναπροωθήθηκαν στην μήτρα που τους γέννησε.

Εγκολπώθηκαν εκ νέου στα κανονιστικά όρια της αστικής πολιτικής, έλαβαν το ανάλογο αντίτιμο και μετετράπησαν σε γενίτσαρους μιας αστικής διακυβέρνησης που αποτέλεσε «αναδυόμενη Αθηνά» και ευκταία διέξοδος από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει η αστική τάξη.

Σύριζα: Το ανέκδοτο που έγινε ιστορία
Σύριζα: Το ανέκδοτο που έγινε ιστορία!

Έτσι το ανέκδοτο «ΣΥΡΙΖΑ» έγινε ιστορία, και η ιστορία μας λοιδορεί, που δεν σταματήσαμε να γελάμε εγκαίρως…

Χρήστος Μιάμης
υπ. Διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: Radical Marxist Project

(Visited 750 times, 1 visits today)