Print Friendly, PDF & Email

Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες!

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Παζάρια πάνω στην υγεία των λαών!

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που κλείνει με τις πολυεθνικές του Φαρμάκου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πληρώνουν οι λαοί.

Καταγγέλλει επίσης την πρόταση – κοροϊδία της Κομισιόν να διαβαστούν εμπιστευτικά από τους ευρωβουλευτές, χωρίς δικαίωμα δημοσιοποίησης, κάποια στοιχεία της σύμβασης που η ΕΕ έχει συνάψει με μια μόνο από τις εταιρείες.

Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες
Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες!

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σχεδόν δύο μήνες πριν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προχώρησε σε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων εμβολίων μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών ομίλων.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, επίσημα ομολογεί ότι αφήνει τους λαούς στο σκοτάδι για τα εμβόλια και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, επικαλούμενη την «εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες», ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων «είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά» και ότι πρέπει να προστατευθούν «ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες».

Στην πράξη, η ΕΕ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ομίλων τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων, οι οποίοι βέβαια αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα κατά το δοκούν για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Είναι ενδεικτική η προσχηματική διαδικασία – παρωδία στην περίπτωση της σύμβασης με μια μόνο εταιρεία που, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, «δίνεται» για:

«Διάβασμα από τους ευρωβουλευτές σε απομονωμένο δωμάτιο για κάποιες ώρες»

και μάλιστα ούτε καν όλη η σύμβαση, αλλά κατ’ επιλογή της εταιρείας αποσπάσματά της…

Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δικαιολογημένης επιφύλαξης ή και του φόβου που υπάρχει.

Αντίθετα, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια για την αξιοποίηση των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για την προστασία της υγείας των λαών.

Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες

Η άρνηση στην ενημέρωση αυτή από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις –πέραν των άλλων– συμβάλλει στο να τροφοδοτούνται αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια.

Να τροφοδοτούνται ακόμα αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα που –ανεξαρτήτως προθέσεων– δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των «δορυφόρων τους», ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όπως δηλώνει η Κομισιόν πλέον και «με τη βούλα».

Η κυνική αυτή τοποθέτηση γίνεται, μάλιστα, ενώ προκύπτουν προβλήματα στη μαζική εξασφάλιση των δόσεων του εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για την έγκαιρη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν όμως κι από την πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι «κανένα κράτος – μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα», αφαιρώντας από τα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε δόσεις εμβολίων.

Η δε κυβέρνηση είναι διπλά υπόλογη καθώς όχι μόνο στηρίζει και προωθεί τα σχέδια αυτά αλλά και δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά – ανεξαρτήτως της χώρας παραγωγής τους – προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες
Στο σκοτάδι αφήνει η ΕΕ τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Να δημοσιοποιηθούν τώρα οι συμβάσεις ΕΕ – φαρμακευτικών ομίλων για να γνωρίζει την αλήθεια ο λαός.

Επειδή τα εμβόλια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούμε την επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας, τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό τους, την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ και την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 189 times, 1 visits today)
Back2Top