Print Friendly, PDF & Email

Λίλα Καφαντάρη: «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι!» (vid)

«Πρέπει να μιλάω περιορισμένα βάσει καθοδήγησης;» απάντησε η ηθοποιός όταν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ τη διέκοψε με το «έτσι θέλω» όταν εκείνη αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα που ρίχνει τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης στα μαλακά

Στη σημερινή πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, η Λίλα Καφαντάρη, από τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών στο ΣΕΗ, ήταν καλεσμένη της Μάριον Μιχελιδάκη, για να μιλήσει σχετικά με το μείζον ζήτημα των ημερών και το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που απασχολεί τον χώρο.

Αυτό στη θεωρία, αφού στην πράξη η οικοδέσποινα επιχείρησε να βάλει όρια σε όσα έλεγε η Καφαντάρη, γιατί δεν ήθελε να… πολιτικοποιηθεί το ζήτημα.

Στο διάστημα που μπόρεσε να μιλήσει, η Λίλα Καφαντάρη σημείωσε πως τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν έχουν καμία ενημέρωση από τη διοίκηση του Σωματείου και δε συγκαούνται καν τα αρμόδια όργανα, συνεπώς δεν μπορεί να τοποθετηθεί με σοβαρότητα στις φήμες και όσα μαθαίνονται από τα ΜΜΕ.

Εξήγησε πως το Σωματείο δεν είναι δικαστήριο, ούτε μπορεί να τιμωρεί τους συναδέλφους.

Μπορεί όμως να αναπτύξει συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, ώστε όταν παρουσιάζονται τέτοια περιστατικά σε έναν χώρο, όπου ασκείται βία από θέση εξουσίας (από τον σκηνοθέτη ή τον παραγωγό) να υπάρχει συλλογική αντίδραση από όλους και όχι μόνο από το άτομο που υφίσταται την παρενόχληση.

Λίλα Καφαντάρη: «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι!»
Λίλα Καφαντάρη: «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι!»

Εν συνεχεία επανήλθε στο ζήτημα, λέγοντας πως για τα ποινικά αδικήματα υπάρχει η δικαστική οδός. Το Σωματείο ασφαλώς θα στηρίξει τους συναδέλφους που πρέπει να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τα δικαστήρια.

Τόνισε μάλιστα με ένα παράδειγμα πόσο λεπτή είναι η θέση του για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, αν πάρει πειθαρχικά μέτρα και διαγράψει κάποιον συνάδελφο, που ενδέχεται να αθωωθεί αργότερα στο δικαστήριο.

Υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες του χώρου (θέατρο), το οποίο δεν μπορεί να αποστειρωθεί, γιατί χρειάζεται όλη η ένταση των σωματικών, ψυχικών, διανοητικών ικανοτήτων σε μια πρόβα.

Και διαχώρισε με μεγάλη απόσταση την ακραία κακή συμπεριφορά από την σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση.

Η κακή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη –και δεν απαξιώνει τη σοβαρότητα του ζητήματος–, δεν μπαίνει όμως στο ίδιο τσουβάλι.

Σχολίασε πως τέτοια περιστατικά υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους –π.χ. στον Επισιτισμό – Τουρισμό, όπου η παρενόχληση φτάνει το 85%– και θέλησε να βάλει τη συζήτηση σε μια ευρύτερη βάση, σημειώνοντας πως η βία, η ακραία κακή συμπεριφορά έχει κατά κανόνα να κάνει με θέσεις εξουσίας προς τον εξουσιαζόμενο που φοβάται για τη δουλειά του και δεν έχει εργασιακά δικαιώματα.

Όταν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα, όταν υπάρχει ανεργία, ανασφάλεια και ανθρωποφαγικός ανταγωνισμός, δεν είναι φυσικό να καταλήγουμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα;

Όταν όμως επιχείρησε να αναφερθεί στις υποκριτικές ευαισθησίες και τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει στα μαλακά τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης, η οικοδέσποινα τη διέκοψε άμεσα, γιατί δεν ήθελε «να πάει εκεί η συζήτηση» και δεν ήθελε «πολιτική αντιπαράθεση», εφόσον δεν υπήρχε αντίλογος.

Παράλληλα αγνοούσε συστηματικά την Καφαντάρη που εξηγούσε πως «όλα είναι πολιτικές αποφάσεις» και πως αναφέρεται σε έναν ψηφισμένο νόμο που ρίχνει στα μαλακά τέτοιες περιπτώσεις.

Η παρουσιάστρια είπε πως «αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο» (;!) και θύμισε στην Καφαντάρη πως ήρθε να μιλήσει με έναν συγκεκριμένο ρόλο –ως μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ–, εννοώντας προφανώς πως ένα συνδικαλιστικό στέλεχος δεν μπορεί να βλέπει πολιτικά τα ζητήματα και πρέπει να ακυρώνει τη συνολική οπτική του προς αυτά. Για να πάρει άμεση απάντηση.

— Μα αυτόν τον ρόλο παίζω. Πρέπει να μιλάω περιορισμένα βάσει της καθοδήγησης;

Κι αφού η Λίλα απέτυχε επανειλημμένα να συνεχίσει χωρίς εμπόδια και διακοπές τον συλλογισμό της, στο τέλος σημείωσε ειρωνικά:

— Για λίγο το ξέχασα πως είναι κυβερνητικό κανάλι.

Εκεί η Μιχελιδάκη εξερράγη και είπε πως δεν πρόκειται για κυβερνητικό κανάλι, αλλά για τη δημόσια τηλεόραση, στην οποία ακούγονται τα πάντα.

— Όχι, δεν ακούγονται τα πάντα. Δε μου επιτρέπετε να μιλήσω.

Την αποστόμωσε η Καφαντάρη και κάπου εκεί η σκυτάλη πέρασε στην επόμενη καλεσμένη, γιατί… πίεζε ο τηλεοπτικός χρόνος.

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια το βίντεο και το επίμαχο σημείο μετά το 16.20.

Λίλα Καφαντάρη: «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι!» (vid)

Και εδώ συμπυκνωμένο από τον 902.gr.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο καθαρός χρόνος μειώνεται στα 9 λεπτά από τα 25 του τηλεοπτικού χρόνου που υπολόγιζε για αυτό το θέμα η παρουσιάστρια.

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 1.483 times, 1 visits today)