Print Friendly, PDF & Email

Μουντιάλ 2022 βαμένο με αίμα: Ακόμα 67 εργάτες «θυσία» στα κέρδη των ομίλων (vid)

Την τελευταία δεκαετία χιλιάδες εργάτες έπεσαν νεκροί στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλου κι ο απολογισμός μεγαλώνει

Όπως έγινε γνωστό, ακόμη 67 εργάτες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο  του 2020 λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στα έργα για τη μεγάλη διοργάνωση.

Μουντιάλ 2022 βαμένο με αίμα: Ακόμα 67 εργάτες «θυσία» στα κέρδη των ομίλων
Μουντιάλ 2022 βαμένο με αίμα: Ακόμα 67 εργάτες «θυσία» στα κέρδη των ομίλων

Λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι εργάτες δεν έχουν γίνει γνωστές, (σιγά μην έδιναν λεπτομέρειες) ενώ ούτε καν οι οικογένειες των νεκρών είχαν σχετική πληροφόρηση και η αποζημίωση που έλαβαν ήταν πενιχρή.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών μετανάστες για να εξασφαλίσουν έναν μισθό για τις οικογένειές τους, δουλεύουν νύχτα-μέρα στις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου το Κατάρ «να αλλάξει εικόνα» και να εμφανιστεί έτοιμο σε ένα χρόνο (21 Νοεμβρίου 2022).

Εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως ξεπεράσει τους 4.500 μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης.

Ήδη από το 2012 που η FIFA ανάθεσε στο Κατάρ την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες εργάτες.

Μόνο την διετία 2012-2013 έχουν πεθάνει περισσότεροι από χίλιοι εργάτες-μετανάστες κυρίως από το Νεπάλ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, αναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο της FIFA να δηλώσει ότι:

«Η ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ ήταν λάθος!»

Από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει και ο τραγικός απολογισμός των εργοδοτικών εγκλημάτων που καλύπτονται πίσω από τον όρο «εργατικά δυστυχήματα», ολοένα και αυξάνεται.

Μουντιάλ 2022 βαμένο με αίμα: Ακόμα 67 εργάτες «θυσία» στα κέρδη των ομίλων

Έτσι, μεταξύ Ιουλίου του 2019 και Ιουλίου του 2020 έχουν σκοτωθεί (με τα επίσημα στοιχεία) ακόμη 104 εργάτες αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις των διοργανωτών και των αναδόχων μεγαλοεργολάβων πως οι συνθήκες εργασίας θα βελτιώνονταν παραμένουν χωρίς αντίκρυσμα.

Με όλα αυτά έχουμε και την FIFA να δηλώνει ότι …«παρακολουθεί το θέμα», λογικό!

Ποιος λογαριάζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων φτωχοδιάβολων μπροστά στην «μαγεία» και την «γκλαμουριά» που προβάλει η FIFA στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τετραετίας (μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες) και στα αμύθητα κέρδη των ομίλων και των χορηγών που αυτό θα φέρει;

Επισυνάπτουμε ένα παλιότερο βίντεο της «Διεθνής Αμνηστίας» με τίτλο: «Μόνο δουλειά, καμία αμοιβή. Ο αγώνας των μεταναστών εργατών του Κατάρ για εργατική δικαιοσύνη».

Στο βίντεο γίνεται λόγος για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαναγκάζονται να δουλέψουν οι εργάτες – μετανάστες στο Κατάρ και στην προσπάθεια να παρθούν κάποια ελάχιστα μέτρα για την προστασία ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία…

Με πληροροφίες από Daily Mail, BBC και The Guardian

Ροβεσπιέρος

(Visited 242 times, 1 visits today)