Print Friendly, PDF & Email

Ρωσία: Οι αθλητές πρότειναν την «Κατιούσα» αντί για ύμνο

Οι μνήμες της ΕΣΣΔ και της τεράστιας συνεισφοράς στη νίκη ενάντια στον φασισμό έχουν αφήσει το σημάδι τους στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή πολιτική εξουσία έχει διατηρήσει τη χαρακτηριστική μελωδία του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης έχοντας αλλάξει πλήρως τους στίχους και ταυτόχρονα γιορτάζει την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, φροντίζοντας βεβαίως να προβάλλει μόνο τον πατριωτικό της χαρακτήρα και να τον αποσυνδέει από την πάλη που έκανε ο Κόκκινος Στρατός στο πρώτο εργατο-αγροτικό κράτος στον κόσμο, στην πρώτη χώρα που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός.

Ρωσία: Οι αθλητές πρότειναν την «Κατιούσα» αντί για ύμνο
Ρωσία: Οι αθλητές πρότειναν την «Κατιούσα» αντί για ύμνο (Η θρυλική φωτογραφία: Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου – Μάης 1945)

Δείγμα αυτής της ανεξίτηλης επιρροής είναι και το γεγονός ότι η επιτροπή αθλητών της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) πρότειναν να παίζεται η «Κατιούσα» στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που θα συμμετάσχουν για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού ο εθνικός ύμνος της χώρας απαγορεύτηκε μετά τις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

«Υπήρχαν πολλές επιλογές για τη μουσική συνοδεία, ακόμη και μερικές σύγχρονες»,

δήλωσε η Σοφία Βελίκαγια, πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόσμου και «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας,

«αλλά καταλήξαμε στην «Κατιούσα» με μεγάλο αριθμό ψήφων».

Βέβαια, η θέληση των αθλητών δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή, ωστόσο το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η «Κατιούσα» είναι ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι που περιγράφει τη στήριξη μιας νεαρής κοπέλας, της Εκατερίνα (Κατιούσα), η οποία εμψυχώνει τον αγαπημένο της που πολεμάει τους Γερμανούς φασίστες στα σύνορα στο μέτωπο για να προστατέψει την πατρίδα και να γυρίσει πίσω στην αγάπη του.

Το τραγούδι αυτό έγινε σύμβολο για τον Κόκκινο Στρατό, για όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ, έδωσε το όνομά του στο θρυλικό πολυεκτοξευτήρα πυραύλων, ενώ ειδικά η μελωδία του αξιοποιήθηκε σε πολλές χώρες σε αντιφασιστικά εμβατήρια. Στην Ελλάδα είναι η μελωδία του πολύ γνωστού ύμνου του ΕΑΜ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Ρωσίας καταδίκασε το βανδαλισμό που σημειώθηκε στις 5 Γενάρη σε μνημείο του Κόκκινου Στρατού στην πόλη της Τσεχίας Οστράβα. Ταυτόχρονα κάλεσε τις τσεχικές αρχές να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουν τυχόν παρόμοια συμβάντα και να συλληφθούν οι δράστες.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 507 times, 1 visits today)