Print Friendly, PDF & Email

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην Ευρώπη!

Στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως στις επιστημονικές περιοχές που «θεραπεύει», κατατάσσεται και εφέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις των Shanghai Rankings 2019.

✔️ Στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 3η στην Ευρώπη στο πεδίο Πολιτικών Μηχανικών (Civil Engineering), το μοναδικό ίδρυμα μέχρι σήμερα με Σχολή που κατατάσσεται σε αξιολόγηση στις πρώτες 10 παγκοσμίως.

ΕΜΠΣτους Ναυπηγούς- Μηχανικούς κατατάσσεται στην 29η θέση παγκοσμίως, και στην 12η θέση στην Ευρώπη.

Παράλληλα κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανικούς, στις θέσεις 201-300 στους Μηχανολόγους-Μηχανικούς και στις θέσεις 301-400 στους Χημικούς-Μηχανικούς παγκοσμίως.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το ΕΜΠ διακρίνεται παγκοσμίως και σε επί μέρους θέματα Μηχανικών, αφού κατατάσσεται στις θέσεις 76-100 στα Συγκοινωνιακά, στις θέσεις 101-150 στο αντικείμενο των Τηλεπικοινωνιών

και στις θέσεις 151-200 στο αντικείμενο της Ατμόσφαιρας καθώς και στο αντικείμενο των Υδατικών Πόρων.

Σε σχέση με τα παραπάνω αποτελέσματα, ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής κ. Ιωάννης Γκόλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΕΜΠ παρά τα προβλήματα της μειωμένης χρηματοδότησης και της μείωσης του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, εξακολουθεί να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις διεθνώς, στον τομέα των Μηχανικών, χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού του και στο υψηλό φοιτητικό του δυναμικό.

Τα αποτελέσματα αυτά, γεμίζουν με ικανοποίηση το Πολυτεχνείο, που δεν σταματά την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων».

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην Ευρώπη!
Tην 4η θέση κατέκτησε η ομάδα διαστημικής «White noise» του ΕΜΠ

Tην 4η θέση, ανάμεσα σε 93 ομάδες, σε παγκόσμιο διαγωνισμό αεροδιαστημικής κατέκτησε oμάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην Ευρώπη✔️ Μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική ομάδα διαστημικής White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό προσομοίωσης πραγματικών δορυφόρων CanSat.

Ο ετήσιος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 14-17 Ιουνίου από την American Astronautical Society (AAS) και την υποστήριξη της NASA και του Goddard Space Flight Center.

Η ομάδα «White Noise» ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατάφερε να πάρει το εισιτήριο συμμετοχής στα τελικά του CanSat στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο οι καλύτερες φοιτητικές ομάδες αεροδιαστημικής κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

✔️ Στην τελική φάση του διαγωνισμού η «White Noise» με σκορ 94,756%, κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε 93 ομάδες στην πρώτη της αυτή συμμετοχή.

Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές:

Νεοκλή Βαϊνδηρλή, Δημήτρη Μπράλιο, Ιάσονα Νικολάου, Μάριο Παπαχρήστου, Γιώργο Ραπακούλια, Μιλτιάδη Στούρα, Χαρίτωνα Χαριτωνίδη και Γιάννη Χριστοδούλου.

Έξι από τα μέλη της είναι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και δύο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

✔️ Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μικροδορυφόρου της ομάδας «White Noise» για τον διαγωνισμό CanSat 2019 διήρκεσαν περίπου 10 μήνες και έγιναν με την επιστημονική και οικονομική υποστήριξη των Σχολών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

«Έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε μάθει στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια. Πιστεύουμε στο σχεδιασμό μας και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε στον διαγωνισμό»,

είχαν δηλώσει οι φοιτητές πριν από την αναχώρησή τους για το Τέξας.

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Ιωάννης Γκόλιας, συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για την σημαντική διεθνή επιστημονική τους επιτυχία, που κάνει το ΕΜΠ να αισθάνεται υπερήφανο για τους φοιτητές του και δήλωσε:

«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την συμμετοχή του ΕΜΠ στον παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat. Η διάκριση αυτή στην περιοχή της αεροδιαστημικής μας γεμίζει αισιοδοξία και αντανακλά το κορυφαίο επίπεδο σπουδών και έρευνας στο ΕΜΠ που είναι σταθερά προσανατολισμένο στην έρευνα και εκπαίδευση στην αιχμή της τεχνολογίας».

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην ΕυρώπηO Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθηγητής κ. Νεκτάριος Κοζύρης δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κορυφαία επίδοση των φοιτητών μας και τους συγχαίρουμε. Είναι όλοι τους νέοι, ταλαντούχοι μηχανικοί με υψηλούς στόχους και όραμα που συνάδει με αυτό της ΣΗΜΜΥ. Η Σχολή μας μαζί με τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ επενδύουμε συνεχώς στο χώρο της εκπαίδευσης και έρευνας στο διάστημα».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, Καθηγητής κ. Νικόλαος Μαρμαράς, δήλωσε:

«Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα των σπουδαστών μας για το επίτευγμα τους, που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα υψηλό επίπεδο σπουδών, που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη».

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην Ευρώπη!
Ο Διαγωνισμός CanSat

Ομάδες φοιτητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο καλούνται να σχεδιάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και για αυτό τον λόγο ο διαγωνισμός ονομάζεται CanSat.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ συγκεκριμένη, απαιτητική και αποτελείται από διαφορετικά στάδια.

Οι δορυφόροι που προκρίνονται στον τελικό γύρο εκτοξεύονται με πύραυλο και κατά την προσγείωσή τους εκτελούν μία προκαθορισμένη αποστολή.

Η αποστολή προβλέπει ο δορυφόρος να φτάσει σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και στη συνέχεια να πέσει χωρίς αλεξίπτωτο, κατακόρυφα και σε σταθερή τροχιά. Tο εγχείρημα πρέπει να καταγράφεται μέσω βίντεο σταθερής εικόνας.

Ο δορυφόρος της «White Noise»

Φέτος, κύριος στόχος της αποστολής ήταν η εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου της καθόδου, βασισμένου σε αυτόματο γυροσκόπιο για την ασφαλή είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα.

Στην 7η θέση παγκοσμίως το ΕΜΠ και 3ο στην ΕυρώπηΤο σύστημα είχε έναν ρότορα ελεύθερης περιστροφής σχεδιασμένο ώστε να παρέχει ένα ρυθμό καθόδου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη σταθερότητα.

Διέθετε επίσης 3 ενεργά πτερύγια ελέγχου που παρέχουν επιπλέον σταθερότητα και εξασφαλίζουν ότι ο δορυφόρος θα διατηρεί σταθερό προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της καθόδου.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο δορυφόρος είχε ενσωματωμένες 2 ηλεκτρονικές πλακέτες με αισθητήρες και chips.

Τέλος, στο κατώτερο μέρος του δορυφόρου, τοποθετήθηκε ένα σύστημα προσγείωσης για να απορροφήσει τον κραδασμό και να προστατεύσει όλα τα υποσυστήματα κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Μελλοντικοί στόχοι

Η φοιτητική ομάδα διαστημικής «White Noise» ιδρύθηκε το 2017. Τα 16 συνολικά μέλη της συμμετέχουν υπό την αιγίδα του ΕΜΠ σε διαγωνισμούς διαστημικής μηχανικής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφαρμόζοντας τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις σε καινοτόμες κατασκευές.

Το όραμα της «White Noise» είναι να καθιερωθεί ως ομάδα αεροδιαστημικής του ΕΜΠ και να διευρύνει την επιστημονική της δράση σε ερευνητικά προγράμματα και έργα που θα ενισχύσουν συνολικά τον τομέα της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / CanSat Competition

Πηγές: ΕΜΠportal ΤΕΕ και portal ΕΜΠ

Υ/Γ. Επειδή με την ευκαιρία και των εκλογών και της επόμενης μέρας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη μάχη για τη δημόσια παιδεία, με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία.

Που υποβαθμίζεται -διαχρονικά από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ & Σύριζα… δείτε στο ΚΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑ «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο» για την Έρευνα & την Καινοτομία.

Ομάδα ¡H.lV.S!

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 540 times, 1 visits today)