Print Friendly, PDF & Email

Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά (vid)

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, περιόρισαν σχεδόν κατά 70% τις δημοκρατικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον «Δείκτη Δημοκρατίας» του Economist Intelligence Unit.

Οπως και το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τιμητική κατηγορία των «ελαττωματικών δημοκρατιών» (flawed democracies).

Ο Δείκτης Δημοκρατίας (democracy index) του Economist, βασίζεται σε 60 παραμέτρους που ομαδοποιούνται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες και μετρούν τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, την πολιτική κουλτούρα, την λειτουργία της κυβέρνησης και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική.

Ο Δείκτης, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία κατηγοριοποιεί τις χώρες, σε 4 τύπους καθεστώτων: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά
Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά (κλικ για μεγέθυνση)

Η Ελλάδα λοιπόν, σύμφωνα με τον δείκτη, βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον κατάλογο των χωρών που χαρακτηρίζονται ως ›ελαττωματικές δημοκρατίες».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα φιγουράρει στην 37η θέση, κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, και η Εσθονία, ενώ περίπου στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται χώρες όπως η Κολομβία και η Μαλαισία.

Στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης του «Δείκτη Δημοκρατίας», η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πιο πάνω δηλαδή μόνο από την Τουρκία, η οποία και κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως «ελαττωματική δημοκρατία», ίσως είναι βέβαια και λίγο επιεικής καθώς στη χώρα μας έχει εφαρμοσθεί ένα από τα πιο μακροχρόνια, σκληρά και αντιδημοκρατικά lockdown παγκοσμίως.

Επιπλέον, η αστυνομική βαρβαρότητα και η ασύμμετρη βία εις βάρος πολιτών και διαδηλωτών, τα αντιδραστικά νομοσχέδια και η η οσμή κυβερνητικής διαφθοράς, έχουν ληφθεί προφανώς υπόψη.

Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά
Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά (κλικ για μεγέθυνση)

Η νέα χρονιά έχει αρχίσει στη χώρα μας με ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες που οδηγούν σε νέο σκληρό lockdown, την ώρα που δεν έχει σταματήσει το προηγούμενο.

Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Δημοκρατίας του 2021.

Ανησυχητική υποχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών

Στην έρευνα υπογραμμίζεται επίσης πως:

«Το πιο αξιοσημείωτο του 2020, ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

Η υπεύθυνη της έρευνας, Τζόαν Χόεϊ σχολίασε:

«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς, όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία».

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας,[1] ενώ ακολουθούν η ΛΔ του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά (vid)

Σημείωση:

[1]. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κριτήρια «ελευθερίας» που χρησιμοποιεί ο Economist είναι ταυτόχρονα κριτήρια της αστικής δημοκρατίας, όπου η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα Μέσα Παραγωγής θεωρείται… «παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων»!

Πηγή: 20/20 mag

(Visited 401 times, 1 visits today)