Print Friendly, PDF & Email

Φινλανδία: Η χώρα των σχολείων που εξαφανίζονται!

Από το 1990 έχουν κλείσει 2.500 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα! Ειδικοί και εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των μαθητών

«Η χώρα των σχολείων που εξαφανίζονται!»

Υπό αυτόν τον τίτλο, χτεσινό ρεπορτάζ της φινλανδικής εφημερίδας «Helsingin Sanomat» αναφέρει πως από το 1990 οι δήμοι έχουν κλείσει 2.500 δημοτικά σχολεία στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Finland).

Φινλανδία: Η χώρα των σχολείων που εξαφανίζονται
Φινλανδία: Η χώρα των σχολείων που εξαφανίζονται!

Πολλά ακόμη σχολεία πιθανόν να καταργηθούν στο μέλλον, ενώ εκπαιδευτικοί και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρακμή του εκπαιδευτικού συστήματος – που χαρακτηρίζεται ως «το καλύτερο του κόσμου» – απειλεί την ευημερία των παιδιών.

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί «πρότυπο αποκεντρωμένου συστήματος», στο οποίο την ευθύνη για την παροχή της εκπαίδευσης έχουν αποκλειστικά οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές και ιδιαίτερα οι δήμοι της χώρας.

Από τη δεκαετία του ’90, λόγω «στόχων εξοικονόμησης» που έθεταν οι δήμοι, σε συνδυασμό με τη μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα «λουκέτα» στα δημοτικά σχολεία άρχισαν να παίρνουν «επιδημικές» διαστάσεις.

Όπως δείχνει το γράφημα της «Helsingin Sanomat», τα μισά σχολεία της χώρας έχουν εξαφανιστεί και παράλληλα ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις έχει εκτιναχθεί, για τα δεδομένα της Φινλανδίας.

Φινλανδία: Η χώρα των σχολείων που εξαφανίζονται

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια κλείνουν έως και 100 σχολεία το χρόνο, τόσο σε απομακρυσμένες περιφέρειες όσο και σε μητροπολιτικές περιοχές.

«Η μεγαλύτερη αναστάτωση στην ιστορία της φινλανδικής Εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη»,

δηλώνουν στην εφημερίδα εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικοί, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την ψυχική υγεία, τις μαθησιακές επιδόσεις και την κοινωνική εξέλιξη των μαθητών, οι οποίοι δαπανούν ώρες στο λεωφορείο από και προς το σχολείο, είναι πιο κουρασμένοι, μειώνεται η συγκέντρωσή τους στο μάθημα όπως και η δυνατότητα συμμετοχής τους σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 1.183 times, 1 visits today)