Print Friendly, PDF & Email

Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή

Ενημερωτικό σημείωμα προς τους νέους συναδέλφους μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος – Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Νίκος Πλουμπίδης».

Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή
Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή

1. Τι είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ);

Είναι διοικητικά όργανα που συγκροτούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης (ΠΥΣΠΕ), Περιφέρειας (ΑΠΥΣΠΕ), Υπουργείου Παιδείας (ΚΥΣΠΕ).

Οι αρμοδιότητές τους έχουν να κάνουν με όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κ.α.).

Είναι πενταμελή. Τα τρία μέλη επιλέγονται/διορίζονται από το κράτος. Τα δύο μέλη είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών.

Οι αιρετοί οφείλουν να είναι το μάτι και το αυτί του οργανωμένου κλάδου, να ελέγχουν, καταγγέλλουν, αποκαλύπτουν τις αυθαίρετες, τις παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, να αντιπαλεύουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις αποφάσεις των Συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων, διεκδικώντας διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες για κάθε συνάδελφο.

2. Πώς εκλέγονται οι αιρετοί;

Μέχρι τώρα, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, τον Νοέμβριο, σε εργάσιμη ημέρα, με άδεια, την οποία ουδέποτε ζήτησε το συνδικαλιστικό κίνημα.

Πραγματοποιούνται σε τρεις κάλπες ταυτόχρονα ψηφοφορίες για την ανάδειξη αιρετών στο ΚΥΣΠΕ και στα ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ κάθε περιοχής.

3. Τι θέλει η κυβέρνηση;

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, με πρόσχημα την πανδημία, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να διεξαχθούν με ηλεκτρονική «ψηφοφορία».

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, εάν ψήφισε ελεύθερα ή υπό το καθεστώς ποικίλων πιέσεων και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή
Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες, χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων, διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους και κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων

4. Πώς απαντάμε;

Ο Σύλλογός μας, όπως και όλοι οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ πανελλαδικά, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, διαφωνεί ριζικά με την ηλεκτρονική «ψηφοφορίας», διεκδικεί να παραταθεί η θητεία των αιρετών και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ψηφοδέλτια, όλων των παρατάξεων αποσύρθηκαν και καλούνται όλοι οι συνάδελφοι σε αποχή από αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία.

5. Τελικά θα επιμείνει το Υπουργείο στη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας»;

Το ΥΠΑΙΘ ολοκληρώνει τον αντιδημοκρατικό του κατήφορο, προκηρύσσοντας ηλεκτρονικές «εκλογές» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρά την απόσυρση όλων των παρατάξεων και όλων των υποψηφίων, παρά τη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών χωρίς εκπροσώπους των σωματείων, παρά τις καταγγελίες όλων των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ χρησιμοποιεί πραξικοπηματικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια και με (ν)τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών, εκχωρούνται στην υπουργό όλες οι εκλογικές αρμοδιότητες.

Αυτές δεν είναι εκλογές, είναι πραξικόπημα.

6. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή;

Η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Αν οποιοσδήποτε ισχυριστεί ή υπαινιχθεί το αντίθετο, πολύ απλά ψεύδεται. Άλλωστε, η ηλεκτρονική «ψηφοφορία» διεξάγεται σε μη εργάσιμη ημέρα.

7. Γιατί πρέπει να απέχουμε;

Κάθε κλικ συμμετοχής στις «εκλογές» η κυβέρνηση θα το μεταφράσει σε ψήφο υπέρ της, υπέρ του Υπουργείου και των μέτρων που θέλει να περάσει.

Στο πεδίο των «εκλογών» της 7ης Νοεμβρίου διακυβεύονται πολύ περισσότερα ζητήματα, από ότι οι ίδιες οι εκλογές.

Ηλεκτρονικές «εκλογές»: 7 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την αποχή

Διακυβεύεται το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στα ζητήματα της αξιολόγησης, των διορισμών, της εκπαιδευτικής πολιτικής συνολικά, διακυβεύεται το πώς θα διαμορφωθεί το σχολείο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας,

διακυβεύεται το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και των Συλλόγων που θα αντιπαρατεθούν στην αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος της λαϊκής κατοικίας με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, στη 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, στη νέα επίθεση σε μισθούς και συντάξεις με την επερχόμενη ύφεση να ξεπερνάει το 15%.

Διακυβεύεται το αν θα διατυπώνονται και θα διεκδικούνται αιτήματα ή θα αποδεχτούμε το νόμο της σιωπής και του υπάκουου υπηκόου.

Ο δρόμος για την ακύρωση των εκλογών περνάει μέσα από τη στάση κάθε εκπαδευτικού, που ενισχύοντας την ενιαία αγωνιστική στάση όλου του κλάδου, θα απέχει από αυτές τις «εκλογές», σεβόμενος τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις.

Συνεχίζουμε ενωτικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΟΕ:

  • Καθολική Αποχή από την ηλεκτρονική ψευδο-ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.
  • Καμία εμπλοκή-συμμετοχή εκπαιδευτικών στις εφορευτικές επιτροπές. Ο Σύλλογος παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη.
  • Δεν αναγνωρίζουμε «τα αποτελέσματα» των «ψευδο-εκλογών».

Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

(Visited 292 times, 1 visits today)