Μητσοτάκης: Οι μη καταρτισμένοι άνεργοι φταίνε για την ανεργία!
Η έλλειψη κατάρτισης των ανέργων και η «παραλυτική κατάσταση» που δημιουργούν τα επιδόματα ανεργίας ευθύνονται για το ύψος της ανεργίας στην Ελλάδα.
Στην διαπίστωση αυτή προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στου ανέργους για το ότι δεν βρίσκουν δουλειά.
Υπονοώντας μάλιστα ότι …εθίζονται στα επιδόματα ανεργίας που δίνει ο ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι τα κονδύλια του οργανισμού πρέπει να απευθυνθούν στην κατάρτιση.
Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι:
«Η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας».
Υποστηρίζοντας πως:
«Υπάρχουν αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν οι άνεργοι είχαν δεξιότητες».
Σημείωσε μάλιστα πως:
«Οι εργοδότες μας λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης αναγκών σε εργατικό δυναμικό την ίδια ώρα που η χώρα έχει ανεργία 12,8%».
Με βάση αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί:
«Οχι επιδοτώντας την διατήρηση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων. Ετσι κάθε άνεργος θα διαμορφώσει το δικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης» και «θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά».
Μάλιστα μίλησε για ένα καθεστώς που θα αντικαταστήσει την «παραλυτική κατάσταση μιας τακτικής επιδότησης από το κράτος».
Συμπλήρωσε πως:
«Πρέπει να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη κρατικής αρωγής» έτσι ώστε «οι πόροι να μην σπαταλιούνται οριζόντια σε επιδόματα».
Επισήμανε μάλιστα ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από παγίδα σε φορέα κινητικότητας».
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως επιτυχημένη την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει την «χαμηλότερη αποκλιμάκωση στην Ευρώπη» αφού η ανεργία από το 17,2% έφθασε στο 12,8%.
Αυτά αν και ο ίδιος παραδέχθηκε στην συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού «μόνον η Ισπανία μας ξεπερνάει».
Επίσης αναφέρθηκε στο «διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών» σαν να είναι …φυσικό φαινόμενο, εξαγγέλλοντας ξανά πως θα υπάρξει δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την 1η Μαΐου.
Πηγή: Ημεροδρόμος