Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου (Μέρος Θ’)
Η τηλεοπτική σειρά «Världens bästa skitskola» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, με αφετηρία την δεκαετία του ‘90
Συνέχεια από το 8ο Μέρος
Σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις
Τα τελευταία 30 χρόνια τα πανεπιστήμια της Σουηδίας αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου γνώσεων των νεοεισαχθέντων φοιτητών.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις διότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους υψηλού μορφωτικού επιπέδου…
Ολα αυτά οφείλονται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχαν ως στόχο το κέρδος μετατρέποντας τα σχολεία από χώρους μάθησης σε επιχειρήσεις.
Η ταξική διαφοροποίηση σχολείων και περιοχών ήταν και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο διασπά και διχάζει την κοινωνία της Σουηδίας.
Το δημόσιο και δωρεάν για όλους Ελληνικό σχολείο δείχνει τα δόντια του!
Θα σκεφτεί κάνεις ότι τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι μελέτες θα τον διαψεύσουν!
Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Informetrics που δημοσιεύτηκε το 2017 η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση σε πανεπιστημιακούς καθηγητές που εργάζονται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Πρώτο έρχεται το Ισραήλ.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το ποσό (ποσοστό του ΑΕΠ) που επενδύεται για έρευνα και τεχνολογία στο Ισραήλ ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο…
Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου (Μέρος Θ’)
Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής