Print Friendly, PDF & Email

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»

Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν, η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ παρουσιάζει τη νέα έκδοσή της με τίτλο «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», η οποία κυκλοφορεί ήδη από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Στην έκδοση η Ιδεολογική Επιτροπή παρουσιάζει αποσπάσματα από σημαντικά έργα του Λένιν.

Στόχος είναι τα νεότερα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της Οργάνωσης να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την επαναστατική θεωρία, να γνωρίσουν τη σκέψη και το έργο του μεγαλύτερου επαναστάτη του 20ού αιώνα, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΝΕ να πάρουν το ερέθισμα για να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος το έργο του, να πάρουν περισσότερα εφόδια για τον καθημερινό αγώνα.

«Σαν να γράφτηκε χτες»!

Οπως αναφέρει η Ιδεολογική Επιτροπή στον πρόλογο της έκδοσης:

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»
Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»

«Αυτός ο αγώνας έχει απαιτήσεις στις οποίες μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, παίρνοντας έμπνευση, εφόδια και δύναμη από τις μεγαλύτερες στιγμές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η γνώση των νόμων για την εξέλιξη των κοινωνιών, της νομοτέλειας της επανάστασης και της ταξικής πάλης.

Η έκδοση που κρατάς στα χέρια σου, γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν, που μαζί με τους Μαρξ και Ενγκελς θεμελίωσαν την επαναστατική θεωρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λένιν ήταν επικεφαλής στη μάχη των μπολσεβίκων για την ιστορική «έφοδο στον ουρανό», τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Φιλοδοξούμε η έκδοση αυτή, στην οποία παρουσιάζουμε και παραθέτουμε αποσπάσματα από έργα του, να αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με το έργο του Λένιν, να δώσει το ερέθισμα ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να το μελετήσουν σοβαρά.

Εξάλλου αφορά κάθε νέο και νέα που δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση, που ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του, πολλά από τα οποία έχουμε ήδη συζητήσει μέσα από προηγούμενες εκδόσεις της ΚΝΕ, όπως τη σειρά «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» και την «Αντεπίθεση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό».

Φιλοδοξούμε να δώσουμε και σε σένα ένα πρώτο ερέθισμα για να μπορέσεις να απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που γεννιούνται μέσα από την καθημερινή πάλη:

Πώς βγάζουν οι καπιταλιστές τα κέρδη τους;

Ποια είναι η πηγή της εκμετάλλευσης στη σημερινή κοινωνία;

Ποιος είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος του κράτους;

Μπορεί αυτός ο κόσμος να αλλάξει και πώς;

Είναι απαραίτητη η επανάσταση;

Στην κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού πώς θα οργανώνεται η παραγωγή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών;

Πώς θα γίνεται η συμμετοχή στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων;

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της εργατικής εξουσίας, της «δικτατορίας του προλεταριάτου»;

Ποια είναι τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην παρέμβασή τους στο μαζικό κίνημα;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στο έργο του Λένιν. 150 χρόνια μετά τη γέννησή του, το έργο του παραμένει αναντικατάστατο όπλο, παραμένει επίκαιρο «σα να γράφτηκε χτες» γιατί είναι επίκαιρη και αναγκαία, σήμερα όσο ποτέ πριν, η επαναστατική αλλαγή του κόσμου!».

Οι ενότητες της έκδοσης

Η έκδοση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται πλευρές από τις επεξεργασίες του Λένιν για μια ποικιλία ζητημάτων.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»
Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»

Σε κάθε ενότητα ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλιοπροτάσεις για έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν αλλά και σύγχρονων επεξεργασιών του ΚΚΕ για παραπάνω μελέτη πάνω στο θέμα που τον ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι οι εξής:

«Η κοινωνία που ζούμε σήμερα, ο καπιταλισμός».

Η έκδοση ξεκινάει με απόσπασμα από το έργο «Για τον Μαρξ και τον μαρξισμό» στο οποίο ο Λένιν, πατώντας στις επεξεργασίες των Μαρξ – Ενγκελς, αναλύει ποια είναι η πηγή της εκμετάλλευσης στη σημερινή κοινωνία.

Στη συνέχεια, μέσα από αποσπάσματα από πολύ γνωστά έργα του, όπως το «Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» και το «Κράτος και Επανάσταση», παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής ανάπτυξης του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, η σχέση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με την ιμπεριαλιστική ειρήνη, το ταξικό περιεχόμενο του αστικού κράτους, το οποίο με τις λειτουργίες και στους θεσμούς του έχει ως στόχο τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από την αστική.

«Σοσιαλισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύουμε».

Στο πλούσιο έργο του Λένιν για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης διατυπώνονται οι νομοτέλειες της κομμουνιστικής κοινωνίας, τα γνωρίσματα που έχει ο σοσιαλισμός ως «ανώριμος κομμουνισμός».

Περιγράφεται η μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται για να ξεπεραστεί η «κληρονομιά» του καπιταλισμού κατά την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η «διαπάλη του νέου με το παλιό».

Ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του σοσιαλιστικού κράτους, της δικτατορίας του προλεταριάτου, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα περιφρούρησης της εργατικής εξουσίας, αλλά και η ανάγκη το εργατικό κράτος να επιτελέσει το δημιουργικό του ρόλο στη διαπαιδαγώγηση της εργατικής τάξης, στη δημιουργία των νέων σχέσεων παραγωγής.

«Σοσιαλιστική επανάσταση».

Στην τρίτη ενότητα, με αποσπάσματα από το «Κράτος και Επανάσταση», τις «Θέσεις του Απρίλη» αλλά και κείμενα του Λένιν την παραμονή της ένοπλης εξέγερσης του Οκτώβρη του 1917, παρουσιάζεται η πρώτη πράξη της σοσιαλιστικής επανάστασης, η σύγκρουση με την αστική εξουσία, το τσάκισμα του αστικού κράτους, και αναδεικνύεται η ανάγκη εγκαθίδρυσης της εργατικής εξουσίας ως προϋπόθεσης για να αναπτυχθούν στη συνέχεια οι νέες σχέσεις παραγωγής και να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»

«Πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού».

Στην ενότητα αυτή, μέσα από διάφορα κείμενά του ο Λένιν θέτει τα καθήκοντα για την παρέμβαση και τη δράση των κομμουνιστών σε μη επαναστατικές συνθήκες, την ανάγκη σωστού προσανατολισμού της πάλης της εργατικής τάξης, του ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού διαχωρισμού με τον οπορτουνισμό και τη συνεχή πάλη μαζί του.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα, πρωτοπορία στην πάλη για την ανατροπή».

Ο Λένιν στα έργα του έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επαναστατικής θεωρίας, η οποία πηγάζει μέσα από την ίδια τη ζωή, την εξέλιξη της κοινωνίας και των νέων προκλήσεων που αυτή θέτει στο επαναστατικό κίνημα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επεξεργάστηκε, μέσα από τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό και την εξέλιξη της ταξικής πάλης, τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κομμουνιστικού Κόμματος, τις επαναστατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας, την ανάγκη έκδοσης και διακίνησης της επαναστατικής εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, του συλλογικού καθοδηγητή και οργανωτή της επαναστατικής πάλης σε όλες τις συνθήκες.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 341 times, 1 visits today)