Print Friendly, PDF & Email

Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve»

144 χρόνια από τον θάνατο του Henry Reeve (4 Αυγούστου 1876)

Μια ιδιαίτερη επέτειος ήταν η προχτεσινή.

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 144 χρόνια από τον θάνατο του 27χρονου Αμερικανού διεθνιστή αγωνιστή Henry Reeve, που έπεσε μαχόμενος δίπλα στους Κουβανούς, στον στρατό των Μαμπί, στον πρώτο αγώνα για την ανεξαρτησία το 1876, και έχει δώσει το όνομά του στη Διεθνή Μπριγάδα Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών.

Henry Reeve
Γραμματόσημο αφιερωμένο στον Αμερικανό διεθνιστή που έδωσε τη ζωή του μαχόμενος για την ανεξαρτησία της Κούβας ενάντια στην Ισπανική Αποικιοκρατία

Η μπριγάδα «Henry Reeve» δημιουργήθηκε με πρόταση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, το 2005, αμέσως μετά τον καταστροφικό κυκλώνα «Κατρίνα», όπου η Κούβα συγκέντρωσε 1.586 από τους υγειονομικούς της, έτοιμους για να προσφέρουν βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόταση που απέρριψε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Μπριγάδα, όμως, από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου της ζητηθεί.

Οι διεθνιστές γιατροί και υγειονομικοί της Κούβας έχουν βοηθήσει σε σεισμούς, άλλες καταστροφές, στην επιδημία του Έμπολα στην Αφρική, και φέτος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

45 μπριγάδες βρέθηκαν σε 38 χώρες (ανάμεσά τους: Αγκόλα, Αϊτή, Ανδόρα, Βενεζουέλα, Γουαδελούπη, Γουιάνα, Γρανάδα, Ιταλία, Μαρτινίκα, Νικαράγουα, Σουρινάμ, Τζαμάικα).

Σε αυτές συμμετείχαν 3.772 υγειονομικοί, το 66% γυναίκες και έσωσαν ζωές.

Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve»

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τα τέλη Ιούνη: Περιέθαλψαν 255.372 ασθενείς με Covid-19 και έσωσαν 8.099 ζωές.

Εκτός από αυτούς τους υγειονομικούς, επιπλέον 28.000 σε 58 χώρες έχουν συμμετάσχει σε εθνικές και τοπικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, φροντίζοντας 83.268 ασθενείς και σώζοντας τις ζωές 13.636 ανθρώπων.

Για αυτήν την προσφορά των Κουβανών υγειονομικών των Μπριγάδων «Henry Reeve», στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για να τους αποδοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στην καμπάνια, όπου συμμετέχουν άνθρωποι των Γραμμάτων, του Πολιτισμού, εργαζόμενοι, ταυτόχρονα απαιτείται ο τερματισμός του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, που «δεν ρίχνει βόμβες αλλά σώζει ζωές».

Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve»
Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve» (Οι πρόσφατες κουβανικές αποστολές αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 ανά τον κόσμο)

Ταυτόχρονα, η διεθνής αναγνώριση της Κούβας προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της UNESCO, όπου εκφράζεται θαυμασμός για το εκπαιδευτικό της σύστημα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Στη χώρα είναι εγγυημένη η εκπαίδευση για όλους τους πολίτες, χωρίς διάκριση, μέσω διαφορετικών προγραμμάτων που ξεκινούν από την προσχολική περίοδο και καταλήγουν στην εκπαίδευση ενηλίκων […]

Το σχολείο στοχεύει στη διαμόρφωση σκεπτόμενων μαθητών, με κριτική σκέψη, ανεξάρτητους, που δείχνουν αγάπη και σεβασμό στην πατρίδα, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους συμμαθητές τους και τη φύση».

Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα υποστήριξης της ελληνικής πρωτοβουλίας απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας, που δημιουργήθηκε στο Facebook, στα τέλη Μαρτίου έχει ξεπεράσει τα 16.000 μέλη.

Ταυτόχρονα, σωματεία, εργατικά κέντρα και διάφοροι φορείς σε 42 πόλεις της Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, που μέχρι χτες είχαν ξεπεράσει τις 51.000, αριθμός που όσο περνούν οι ημέρες ολοένα θα αυξάνεται…

Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve»
Αξίζει το Νόμπελ η Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών «Henry Reeve»

Αντίστοιχες κινήσεις, όπως φαίνεται και στον προηγούμενο πίνακα, γίνονται σε Αργεντινή, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία…

Μπορείτε να στηρίξετε κι εσείς το αίτημα υπογράφοντας εδώ.

Με πληροφορίες από Ριζοσπάστη

Ροβεσπιέρος

(Visited 229 times, 1 visits today)