Print Friendly, PDF & Email

Οι υδρογονάνθρακες στα χέρια των «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕ

Μετά την Κρήτη σειρά παίρνουν το Ιόνιο κι ο Λιγνίτης της ΔΕΗ

Σε διεθνή και ντόπια μονοπώλια της Ενέργειας εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης και του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η γαλλική «Total», η αμερικανική «ExxonMobil» και τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα

Οι υδρογονάνθρακες στα χέρια των «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕγια τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και για το θαλάσσιο «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (δυτικά της Πελοποννήσου).

Την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

  • από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη,
  • τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά
  • και τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών.

Το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ. (έκταση που ισούται σχεδόν με το ένα τέταρτο της χερσαίας έκτασης που καταλαμβάνει η Ελλάδα).

Μετά την Κρήτη σειρά παίρνουν το Ιόνιο κι ο Λιγνίτης της ΔΕΗ

Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες «Total» (40% διαχειριστής), «ExxonMobil» (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ το «μπλοκ 10» παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου (100%) στα ΕΛΠΕ.

Ο Γ. Σταθάκης δήλωσε πως θα ακολουθήσει άμεσα η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων

Οι υδρογονάνθρακες στα χέρια των «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Ανέφερε ακόμα πως θα δοθεί η παράταση ενός μήνα για την υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ζήτησαν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός είπε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και ότι ελπίζει η Ελλάδα να μπει στο χάρτη των παραγωγών χωρών.

Αυτό βέβαια αν κι όποτε συμβεί θα γίνει μονάχα προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που κάνουν επενδύσεις με μοναδικό σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως ο λαός θα αγοράζει φτηνότερα τα καύσιμα.

Το αντίθετο. Θα επωμιστεί μάλιστα μέρος ή και ολόκληρο το κόστος της αναγκαίας συντήρησης των εγκαταστάσεων και τις επιπτώσεις από την βέβαιη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σχετικά με τους υπαρκτούς περιβαλλοντολογικούς κινδύνους που δημιουργούνται από μια τέτοια εξόρυξη, ο υπουργός προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία όπως τόνισε:

«Είναι η αυστηρότερη στον κόσμο».

Οι υδρογονάνθρακες στα χέρια των «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕ
Από το μεγάλο δυστύχημα στην εξέδρα της BP στον κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010

Όμως το ιστορικό τέτοιων επενδύσεων κάθε άλλο παρά εφησυχασμό πρέπει να δημιουργούν.

Δεν είναι λίγες φορές που έχουν συμβεί ατυχήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για ανθρώπους και περιβάλλον.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις το 2010 ένα δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της BP στον Κόλπο του Μεξικού, οδήγησε στον θάνατο 11 εργάτες και στην 4η μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή παγκοσμίως.

Ειδικά σε υποθαλάσσιες εξορύξεις και περιπτώσεις όπου το κόστος της επένδυσεις είναι υψηλό και το κυνήγι του γρήγορου κέρδους δεν αφήνει περιθώρια για την αναγκαία συντήρηση και τον ουσιαστικό έλεγχο και η νομοθεσία πάει περίπατο.

Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη κι η εμπειρία από το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Με πληροφορίες από τον 902.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 374 times, 1 visits today)