Print Friendly, PDF & Email

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»;

Δεν αιφνιδιαστήκαμε από την ανακοίνωση της συνεργασίας του facebook με την ιστοσελίδα «Ellinika Hoaxes» στην οποία ανέθεσε ρόλο λογοκριτή στην  πλατφόρμα του. 

Λογοκρισία

Εγκαίρως, προ εξαμήνου είχαμε επισημάνει ότι η εν λόγω ιστοσελίδα προοριζόταν για «σερίφης» του διαδικτύου.

Επισήμανση η οποία κατατέθηκε στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μαζί με κάποια ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απαντήσεις εγκαίρως.

(Μόλις χτες επικοινώνησε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ μαζί μας και υποσχέθηκε πληρέστερη ενημέρωση, οψόμεθα).

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για εμάς η συνεργασία του facebook με την ιστοσελίδα «Ellinika Hoaxes» γιατί είχε προηγηθεί η πρόσκληση της εν λόγω σελίδας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Fact-Checking in EU) με:

«Σκοπό τον συντονισμό των ομάδων και οργανισμών που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο θέμα της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019».

Ένα Συνέδριο για το οποίο η καθ’ ύλην αρμόδια ΕΣΗΕΑ δηλώνει άγνοια. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, καθ’ υπόδειξιν ποίου εκλήθησαν στο συνέδριο τα «Ellinika Hoaxes» και βάσει ποιας αξιολόγησης, παρακάμπτοντας την ΕΣΗΕΑ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Συμπτωματικά (!) λίγο καιρό μετά η ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ανέλαβε να τους παρουσιάσει ως Δον Κιχώτες στο κυνήγι των fake news.

Στο υπόμνημά μας στην ΕΣΗΕΑ θέταμε κάποια ερωτήματα είδαμε να επαναλαμβάνει χτες ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος:

Κρέτσος

Η εταιρία «Ellinika Hoaxes» δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να παίξει τον ρόλο που της ανέθεσε η Facebook, να εντοπίζει δηλαδή ποια είδηση είναι ψευδής.

«Τα «Ellinika Hoaxes» δεν παρέχουν αυτά τα εχέγγυα, αυτές τις εγγυήσεις, για να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ»,

είπε ο κ. Κρέτσος, ενώ παρατήρησε πως

«υπάρχει και μια αναντιστοιχία με την πρακτική του Facebook σε άλλες χώρες, όπου εκεί υπάρχουν οργανωμένα πρακτορεία, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες επαλήθευσης ειδήσεων και μας προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί το Facebook, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι μια τυχαία εταιρία, είναι ένας κολοσσός του Διαδικτύου».

Για να δείξει το μέγεθος της Facebook ανέφερε ότι είναι μια εταιρία με αξία κοντά στα 534 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης παγκοσμίως, αφού κάθε ένα δευτερόλεπτο δημιουργούνται 5 λογαριασμοί, μπαίνουν στο Facebook ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ανταλλάσσονται κοντά στα 42 εκατομμύρια μηνύματα.

Ζήτησε να καταλάβει αν η Facebook αποτάνθηκε σε ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα ή πρακτορεία ειδήσεων και αναρωτήθηκε γιατί ενώ σε άλλες χώρες η Facebook εμπιστεύεται αυτόν τον κομβικό ρόλο σε οργανωμένα πρακτορεία ειδήσεων και ερευνητικές ομάδες, στην Ελλάδα επέλεξε τα «Ellinika Hoaxes».

Όπως είπε τα «Ellinika Hoaxes» φαίνεται να ξεκίνησαν μέχρι το 2017 ως blog, κάποια στιγμή συνεργάστηκαν με την Athens voice, δεν έχουν συμμορφωθεί με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει στο Μητρώο On line media και μετά από κάποιους μήνες εγγραφής στο On line media αποφάσισαν να γίνουν και μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Διατύπωσε το ερώτημα πως είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές, σε μια τέτοια κομβική χρονική στιγμή ο κολοσσός του Διαδικτύου που ονομάζεται Facebook αποφάσισε να αναθέσει έναν τέτοιο ρόλο, τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων, σε μια εταιρία, για την οποία, όπως παρατήρησε, είναι ιδιοκτησίας ενός απόστρατου αξιωματικού ναρκαλιευτή, η οποία δεν έχει πάρα πολλούς δημοσιογράφους.

Για την ακρίβεια τόνισε πως μέσω του καταστατικού της «Ellinika Hoaxes» έχει εντοπιστεί μόνον ένας δημοσιογράφος.

Πολύ περισσότερο, που, όπως είπε, ο κ. Κρέτσος, και τα ίδια τα «Ellinika Hoaxes»

«έχουν παγιδευτεί και πέσει θύμα των Fakes News πολλές φορές στο παρελθόν».

Το ζήτημα γίνεται ακόμα ποιο σοβαρό από το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για την ψυχαγωγία, αλλά και για την ενημέρωση του.

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»
Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»;

Ο υφυπουργός έφερε και ένα παράδειγμα για να δείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος και μάλιστα προεκλογικά.

«Ας πούμε, είπε, ότι υπάρχει μια είδηση ότι ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης λένε ότι πρέπει να καταργηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να υποκατασταθούν από επιδόματα κατάρτισης και αποφασίσουν τα «Ellinika Hoaxes»

ότι αυτή η είδηση δεν πρέπει να παίξει στο Διαδίκτυο, διότι για κάποιο λόγο μπορεί να είναι εν μέρει η απολύτως αναληθής, και γίνει αυτό λίγο πριν τις εκλογές, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν έχουν λάθος;

Και τι σημασία θα έχει μετά από έναν μήνα, που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, να πουν ότι έκαναν λάθος; Ποιος θα το αναλάβει ο ιδιοκτήτης του Facebook, μια ΜΚΟ;»

Εμείς θα συμπληρώσουμε στα όσα είπε ο κ. Κρέτσος ότι τα «Ellinika Hoaxes» όχι μόνο «έχουν παγιδευτεί και πέσει θύμα των Fakes News πολλές φορές στο παρελθόν» αλλά καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια απενοχοποίησης και ξεπλύματος συγκεκριμένης πολιτικής και οργανισμών, ακόμη και διεθνών προβοκατσιών.

(Π.χ. της αυτοαποκαλούμενης ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών με ενεργό ρόλο στο αιματοκύλισμα στην ευρύτερη περιοχή).

Όπως επίσης έφτασαν στο σημείο να υιοθετήσουν χρυσαυγίτικα επιχειρήματα για τη μη ύπαρξη νεκρών στο Πολυτεχνείο!!!

Κάτι που αναγκάστηκαν να στρογγυλέψουν υιοθετώντας πάλι τη χρυσαυγίτικη λογική για μη ύπαρξη νεκρών εντός του Πολυτεχνείου.

Βοά το διαδίκτυο από τα αμφιλεγόμενα δημοσιεύματά τους και την επιλεκτική επιλογή προς «εξέταση» ειδήσεων.

(Αλήθεια, τόσα τερατώδη ψέματα έχουν γραφτεί για την Κούβα – για παράδειγμα. Έχετε δει τα «Ellinika Hoaxes» να καταπιαστούν με κάποιο από αυτά. Αν βρείτε κάποιο παρακαλούμε ενημερώστε).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποτυχημένη προσπάθεια τους να διαψεύσουν δημοσίευμά μας που αφορούσε νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Δανίας.

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»
Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»;

Βέβαια έσπασαν τα μούτρα τους (δείτε και εδώ) αλλά και χαρακτηρίζοντας ως fake news ακόμη και τα συμπεράσματά μας τα οποία ήταν πιο ήπια σε σχέση με αυτά που φιλοξενούσε ο Τύπος της Δανίας.

Το εντυπωσιακότερο, αλλά και ενδεικτικό, είναι πως για να μας διαψεύσουν επικαλέστηκαν υπουργού της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Δανίας για την εφαρμογή του νόμου. (Στη λογική ότι ο Τύπος  πρέπει να είναι φερέφωνο κυβερνήσεων και οργανισμών και ο δημοσιογράφος ταχυδρόμος της εξουσίας).

Από τις επισημάνσεις του κ. Κρέτσου κρατάμε το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα «Ellinika Hoaxes» υπάρχει μόνο ένας δημοσιογράφος.

Άρα μη δημοσιογράφοι κρίνουν επαγγελματίες δημοσιογράφους υπόλογους στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της Ένωσής τους, επιτηρούν την αξιοπιστία των ειδήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Η σελίδα είναι «ιδιοκτησίας ενός απόστρατου αξιωματικού ναρκαλιευτή» και είναι σε συνεργασία με την «Athens voice» αμφιλεγόμενη κι αυτή όσον αφορά την αντικειμενική ενημέρωση.

Κάποια ερωτήματα προκύπτουν για τις πηγές χρηματοδότησης των «Ellinika Hoaxes». Οι ίδιοι αναφέρουν στο καταστατικό τους:

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»

Όπως καταλήγει το «Documento» που κάνει αναφορά στα οικονομικά των «Ellinika Hoaxes»:

«Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα, ποιοι είναι οι δωρητές, ποιες οι επιχορηγήσεις και που είναι όλα αυτά αναρτημένα ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία του ελεγκτή της αξιοπιστίας.

Προκύπτει επίσης το ερώτημα αν ένας από τους χρηματοδότες είναι γνωστός μιντιάρχης και εφοπλιστής;

Ο… αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί ο ελέγχων την αξιοπιστία των άλλων είναι να δημοσιοποιήσει όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία…»

Τέλος, όσον αφορά τα fake news, τους κυνηγούς και τις εκστρατείες από κυβερνήσεις, οργανισμούς και ΕΕ, θυμίζει το στίχο του Μπρεχτ:

«Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει, πως έρχεται ο πόλεμος».

Αυτοί που σπέρνουν fake news για να δικαιολογήσουν βάρβαρους πολέμους παρουσιάζονται ως προστάτες της πραγματικής ενημέρωσης.

Ποιος δε θυμάται το αίμα που έτρεξε στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία αξιοποιώντας fake news, τη Βενεζουέλα σήμερα που με fake news προσπαθούν να ανατρέψουν μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση;

Και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»

Αυτοί που αφαιμάσσουν το λαό για να προκύψουν τα ματωμένα πλεονάσματα χρησιμοποιώντας fake news, είναι οι ίδιοι που παρουσιάζονται ως προστάτες της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Ποιος δεν θυμάται τον καταιγισμό φτιαχτών «ειδήσεων» για το πόσο λίγο δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, πόσο νωρίς βγαίνουν στη σύνταξη κλπ., την περίοδο που κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ ετοίμαζαν το 1ο μνημόνιο;

Πώς να καταπιούμε το μεταμνημονιακό fake news περί ανάπτυξης;

Τα λεγόμενα fake news είναι μια πραγματικότητα, η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου καινούργια.

Διαχρονικά, κόμματα, ΜΜΕ, διάφοροι μηχανισμοί χρησιμοποιούν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, μέχρι και το ψέμα, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα άδικο και βάρβαρο σύστημα.

Αυτά τα fake news έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της πολύ πιο γρήγορης διάδοσης της είδησης, της ανωνυμίας που παρέχουν το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,

αλλά και της ύπαρξης φανερών και κρυφών μηχανισμών (τους οποίους πλέον κανείς δεν αμφισβητεί), που δρουν στο διαδίκτυο υπηρετώντας πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα.

Ο φόβος τους όμως και εκεί στοχεύουν, είναι οι ειδήσεις, τα γεγονότα που αποκαλύπτουν τα ψέματά τους. Ο φόβος τους είναι η αποκάλυψη των ταξικών προεκτάσεων των ειδήσεων.

Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»
Ποιος θα μας σώσει από τα «Ellinika Hoaxes»;

Πίσω από το κυνήγι των fake news, πίσω από το κυνήγι της «τοξικότητας» των ειδήσεων κρύβεται (ή μπορεί να κρυφτεί) το κυνήγι της ταξικής προσέγγισης των ειδήσεων.

Όταν αυτοί ψηλά μιλάνε για fake news εμείς ας είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση γιατί έρχεται ένταση της εκμετάλλευσης των λαών και αιματηροί ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών.

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 2.481 times, 1 visits today)