Print Friendly, PDF & Email

Ψέματα σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ – Μέρος 6ο

Πόσοι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας; Πόσοι καταδικάστηκαν σε θάνατο κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του 1937-38; Πόσο μακροχρόνια ήταν η μέση ποινή φυλάκισης;

Συνέχεια από το 5ο Μέρος

Τώρα ας απαντήσουμε στην 3η ερώτηση:

Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας;

Ο αριθμός διέφερε από χρόνο σε χρόνο, από 5,2% το 1934 σε 0,3% το 1953.

Ένας σημαντικός παράγοντας – Η έλλειψη φαρμάκων

Οι θάνατοι στα στρατόπεδα εργασίας προκλήθηκαν από τη γενική έλλειψη πόρων στην κοινωνία γενικά, ειδικότερα των απαραίτητων φαρμάκων για τις επιδημίες.

Αυτό το πρόβλημα δεν περιορίστηκε στα στρατόπεδα εργασίας αλλά ήταν παρόν σε όλη την κοινωνία, καθώς επίσης και στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών όλου του κόσμου.

Ψέματα σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ – Μέρος 6ο

Μόλις ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά και τέθηκαν σε γενική χρήση μετά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κι η κατάσταση άλλαξε ριζικά.

Στην πραγματικότητα, οι χειρότερες χρονιές ήταν κατά την διάρκεια του πολέμου όταν οι ναζιστικές ορδές επέβαλαν πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους σοβιετικούς.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των 4 ετών, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας – ο μισός συνολικός αριθμός νεκρών όλης της 20ετούς εν λόγω περιόδου.

Μην ξεχνάτε ότι στην περίοδο του πολέμου πέθαναν 25 εκατομμύρια σοβιετικοί.

Το 1950, όταν βελτιώθηκαν οι όροι στη Σοβιετική Ένωση και τα αντιβιοτικά εισήχθησαν, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στις φυλακές μειώθηκε στο 1%.

Πάμε τώρα στην τέταρτη ερώτηση:

Πόσοι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο πριν από το 1953, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του 1937-38;

Έχουμε ήδη επισημάνει τον ισχυρισμό του Ρόμπερτ Κόνκουεστ ότι οι Μπολσεβίκοι σκότωσαν 12 εκατομμύρια πολιτικούς κρατουμένους στα στρατόπεδα εργασίας μεταξύ 1930 και 1953.

Από αυτά το 1 εκατομμύριο υποτίθεται ότι έχει σκοτωθεί μεταξύ 1937 και 1938.

Οι αριθμοί του Σολζενίτσιν κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμυρίων – 3 εκατομμύρια μόνο το 1937-38.

Ακόμα υψηλότεροι αριθμοί έχουν αναφερθεί κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου προπαγάνδας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Η Ρωσίδα Ολγα Σατουνόβσκαγια, παραδείγματος χάριν, αναφέρει έναν αριθμό 7 εκατομμύρια νεκρών στις εκκαθαρίσεις του 1937-38.

Τα έγγραφα που προκύπτουν τώρα από τα σοβιετικά αρχεία, εντούτοις, λένε μια διαφορετική ιστορία.

Ψέματα σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ – Μέρος 6ο
Ο Ρώσος ιστορικός Dimitri Volkogonov

Πρέπει να αναφερθεί καταρχήν ότι ο αριθμός εκείνων που καταδικάζονται σε θάνατο πρέπει να σταχυολογηθεί από διάφορα αρχεία και ότι οι ερευνητές, προκειμένου να φθάσουν σε έναν κατά προσέγγιση αριθμό, έπρεπε να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από πολλά και διαφορετικά αρχεία με έναν τρόπο που εμπεριέχει έναν κίνδυνο διπλού υπολογισμού και έτσι εξαγωγής εκτιμήσεων υψηλότερων από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Dimitri Volkogonov, το πρόσωπο που διορίστηκε από το Γιέλτσιν για να πάρει την ευθύνη των παλαιών σοβιετικών αρχείων,

υπήρξαν 30.514 άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα στρατιωτικά δικαστήρια μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 1936 και 30 Σεπτεμβρίου 1938.

Ένα άλλο κομμάτι πληροφοριών προέρχεται από την σημερινή KGB:

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στον Τύπο τον Φεβρουάριο του 1990, υπήρξαν 786.098 άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα ενάντια στην επανάσταση κατά τη διάρκεια των 23 ετών από το 1930-1953.

Από εκείνους που καταδικάστηκαν, σύμφωνα με την KGB, 681.692 καταδικάστηκαν μεταξύ 1937 και 1938.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι αριθμοί της KGB αλλά αυτό το τελευταίο κομμάτι των πληροφοριών είναι αμφίβολο. Θα ήταν πολύ περίεργο τόσοι πολλοί άνθρωποι να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μόνο δύο έτη.

Είναι δυνατό η φιλοκαπιταλιστική KGB να μας έδινε σωστές πληροφορίες για την φιλοσοσιαλιστική KGB;

Ισως.

Πρέπει πάντως να ελεγχθεί εάν οι στατιστικές από τις πληροφορίες της KGB περιλαμβάνουν μεταξύ εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κατά τη διάρκεια των εν λόγω 23 ετών τους κοινούς εγκληματίες με τους αντεπαναστάτες, ή τους αντεπαναστάτες μόνο, όπως η φιλοκαπιταλιστική KGB ισχυρίστηκε σε ένα δελτίο τύπου τον Φεβρουαρίου του 1990.

Τα αρχεία τείνουν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός κοινών εγκληματιών και ο αριθμός αντεπαναστατών που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν περίπου ίσοι.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτό είναι ότι ο αριθμός εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1937-38 ήταν κοντά στους 100.000, και όχι αρκετά εκατομμύρια όπως μας λέει η δυτική προπαγάνδα.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι δεν εκτελέσθηκαν όλοι εκείνοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ποινών θανάτου μεταβλήθηκε σε ποινές σε στρατόπεδα εργασίας.

Ρώσοι ΕΣΣΔ

Είναι επίσης σημαντικό να διακρίνει μεταξύ κοινών εγκληματιών και αντεπαναστατών.

Πολλοί από εκείνους που καταδικάστηκαν σε θάνατο είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα όπως δολοφονία ή βιασμό.

80 έτη πριν αυτός ο τύπος εγκλημάτων ήταν τιμωρητέος με θάνατο σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών.

Πάμε στην 5η ερώτηση:

Πόσο μακροχρόνια ήταν η μέση ποινή φυλάκισης;

Η διάρκεια των ποινών φυλάκισης έχει αποτελέσει το «αγαπημένο» αντικείμενο ενασχόλησης της δυτικής προπαγάνδας.

Ο πιο συνήθης υπαινιγμός είναι ότι καταδίκη στη Σοβιετική Ένωση ισοδυναμεί με ατελείωτα έτη στη φυλακή – όποιος έμπαινε, δεν έβγαινε ποτέ.

Αυτό είναι απολύτως αναληθές.

Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν στη φυλακή την εποχή του Στάλιν καταδικάστηκε στην πραγματικότητα σε μια περίοδο 5 ετών το πολύ.

Οι στατιστικές του American Historical Review παρουσιάζουν τα εξής. Οι κοινοί εγκληματίες το 1936 έλαβαν τις ακόλουθες καταδίκες:

  • Μέχρι 5 έτη: 82,4%
  • Μεταξύ 5-10 ετών: 17,6%.

10 έτη ήταν η μέγιστη ποινή φυλάκισης πριν από το 1937.

Αριθμός κρατούμενων στην ΕΣΣΔ

Οι πολιτικοί κρατούμενοι που καταδικάστηκαν σε πολιτικά δικαστήρια της Σοβιετικής Ένωσης το 1936 έλαβαν τις εξής ποινές:

  • Μέχρι 5 έτη: 44,2%
  • Μεταξύ 5-10 ετών 50,7%.

Οσον αφορά σε εκείνους που καταδικάζονται σε ποινές σε αποικίες εργασίας, όπου οι πιο μακροχρόνιες ποινές εκτίονταν, οι στατιστικές του 1940 δείχνουν ότι εκείνοι που εκτίουν μέχρι 5 έτη ήταν 56.8% και εκείνοι μεταξύ 5-10 ετών 42,2%.

Μόνο 1% καταδικάστηκαν σε πάνω από 10 έτη.

Για το 1939 έχουμε τις στατιστικές που προέρχονται από τα σοβιετικά δικαστήρια. Η διασπορά των ετών φυλάκισης είναι η ακόλουθη:

  • Μέχρι 5 έτη: 95,9%
  • Από 5-10 έτη: 4,0%
  • Πάνω από 10 έτη: 0,1%.

Όπως μπορούμε να δούμε, η υποτιθέμενη αιωνιότητα των ποινών φυλάκισης στη Σοβιετική Ένωση είναι ένας άλλος μύθος που διαδίδεται στη δύση για να σπιλώσει το σοσιαλισμό.

Μια συνοπτική συζήτηση ως προς τις ερευνητικές εκθέσεις – Ψέματα σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ – Μέρος 6ο

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ρώσους ιστορικούς παρουσιάζει μια πραγματικότητα συνολικά διαφορετική από αυτήν που διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια του κεφαλαιοκρατικού κόσμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 50 ετών του ψυχρού πολέμου, διάφορες γενεές έχουν μάθει μόνο ψέματα για τη Σοβιετική Ένωση, τα οποία έχουν αφήσει μια άσχημη εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται επίσης στις εκθέσεις των Γάλλων και των Αμερικανών ερευνητών.

Σε αυτές τις εκθέσεις υπάρχουν στοιχεία, αριθμοί και πίνακες που απαριθμούν εκείνους που καταδικάστηκαν και εκείνους που πέθαναν, αριθμούς που αποτελούν το αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Η αστική προπαγάνδα παρουσίαζε πάντοτε τους σοβιετικούς φυλακισμένους ως αθώα θύματα και οι ερευνητές έχουν λάβει αυτήν την υπόθεση χωρίς αμφισβήτηση.

Όταν οι ερευνητές πηγαίνουν από τις στήλες στατιστικών τους στο σχολιασμό των γεγονότων, η αστική τους ιδεολογία αποκαλύπτεται – με μακάβρια αποτελέσματα μερικές φορές.

Γκουλάγκ

Εκείνοι που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο του σοβιετικού ποινικού συστήματος εξαγνίζονται σε αθώα θύματα, αλλά το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κλέφτες, δολοφόνοι, βιαστές, κ.λπ….

Οι εγκληματίες αυτού του είδους δεν θα θεωρούνταν ποτέ αθώα θύματα από τον Τύπο εάν τα εγκλήματά τους διαπράττονταν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Αλλά δεδομένου ότι τα εγκλήματα διαπράχτηκαν στη Σοβιετική Ένωση, είναι διαφορετικά.

Το να αποκαλέσει κανείς έναν δολοφόνο, ή ένα πρόσωπο που έχει βιάσει πάνω από μία φορά, ένα αθώο θύμα ,είναι πολύ βρώμικο παιχνίδι.

Κάποια λογική πρέπει να υπάρχει κατά το σχολιασμό της σοβιετικής δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε σχέση με τους καταδικασθέντες για βίαια εγκλήματα.

Αν όχι για τη φύση της τιμωρίας τους, τουλάχιστον όσον αφορά στο χαρακτηρισμό των ανθρώπων που έχουν διαπράξει εγκλήματα αυτού του είδους.

Συνεχίζεται με το 7ο Μέρος

Mario Sousa,
Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας

Πηγή: Mariossousa.se

Το άρθρο βρίσκεται μεταφρασμένο κι εδώ…

Επιμέλεια: Ροβεσπιέρος

(Visited 1.812 times, 1 visits today)