Print Friendly, PDF & Email

Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού!

Τον Οκτώβριο του 2018 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από το ΚΚΕ η 20ή συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συνέπεσε με την συμπλήρωση των 100 χρόνων του κόμματος.

Στο περιθώριο της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΚΚ Σουδάν συνομίλησε με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Riktpunkt» του ΚΚ Σουηδίας, Håkan Jönsson για την κατάσταση που επικρατούσε όταν στην εξουσία βρισκόταν ο στρατηγός Ομάρ Μπασίρ.

ΚΚ Σουδάν

Τον Απρίλιο του 2019 μετά την δημοσίευση του άρθρου, όπως είναι γνωστό, στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον προηγούμενο δικτάτορα.

Νέες διώξεις εξαπολύθηκαν ενάντια στα στελέχη του ΚΚ Σουδάν, ο στρατός καθημερινά πυροβολεί διαδηλωτές και μέχρι σήμερα εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες ακόμη και μαθητές είναι τα θύματα του νέου καθεστώτος.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία αναγνώρισαν την νέα εξουσία.

Όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα βρίσκονται εμπλεκόμενες στην εξέλιξη στην περιοχή με θύματα τον πολύπαθο λαό του Σουδάν.

Ακολουθεί το άρθρο του «Riktpunkt» που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 με την συνομιλία της αντιπροσωπείας του ΚΚ Σουδάν για τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Κίνας στην πατρίδα τους.

Η Κίνα παίρνει την θέση των ΗΠΑ

Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού
Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού!

«Η ιστορία του Σουδάν είναι γεμάτη από δικτατορίες.

Η τελευταία που εγκαταστάθηκε το 1989 με την Μουσουλμανική Αδελφότητα σαν την κυρίαρχη δύναμη ξεκίνησε με επίθεση εναντίον των κομμουνιστών και των Συνδικάτων που αντιστάθηκαν στην δικτατορία.

Η ίδια στρατιωτική διοίκηση με άλλο όνομα έχει ακόμη την εξουσία. Το κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου (NCP) ασκεί την ίδια καταπίεση και σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Νότιου Σουδάν (σημ. τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα στην Αφρική) και ανέλαβε η Κίνα.

Η τακτική των Κινέζων ήταν να χρησιμοποιούν μόνο Κινέζους σαν εργατικό προσωπικό. Δεν προσέλαβαν κανέναν από το Σουδάν.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις τους όπου ασχολούνται με την εξόρυξη πετρελαίου αλλά και μετάλλων είχαν μαζί τους φύλακες Κινέζους που απαγόρευαν την είσοδο.

Δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν όποιον πλησίαζε κοντά στις εγκαταστάσεις, περιγράφουν οι Σουδανοί κομμουνιστές.

Η συνεργασία της Κίνας και του κόμματος εξουσίας (NCP) απέφερε στους Κινέζους 72 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2011 που έφυγαν όλα από την χώρα.

Για του Σουδανούς του Νότου δεν είχε καμία σημασία αν οι Κινέζικες εταιρείες ήταν κρατικές.

Συμπεριφέρονται σαν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη εταιρία.

Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού
Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού!

Οι εκπρόσωποί της Κίνας έχουν αρνηθεί να συζητήσουν με τους κομμουνιστές του Σουδάν και προτιμούν τις επαφές με την Μουσουλμανική αδελφότητα και το κυβερνών κόμμα.

Οι κομμουνιστές του Σουδάν δηλώνουν πως οι Κινέζοι αρνούνται να μιλήσουν μαζί τους και στις διεθνείς συναντήσεις όπως και σε αυτή της Αθήνας. Φεύγουν, τους αποφεύγουν ή υπεκφεύγουν.

Η τακτική της καμένης γης

Οι εκπρόσωποι του ΚΚ Σουδάν μιλούν για την τακτική της καμένης γης που ακολουθούν οι Κινέζοι στο Σουδάν.

Με λίγα λόγια εννοούν πως οι Κινέζοι συμμετέχουν στην ερήμωση τουλάχιστον 15.000 χωριών και έχουν συμβάλλει στην εξόντωση 600.000 ανθρώπων με τον οπλισμό, τα πολεμοφόδια και τα ελικόπτερα τους που χρησιμοποιούνται για να διώξουν τον μόνιμο πληθυσμό από τον τόπο τους.

(Σημείωση: Η Διεθνής αμνηστία κατηγορεί και την Ρωσία για πώληση όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον του πληθυσμού).

Εκτός από το πετρέλαιο και τα μέταλλα που εκμεταλλεύεται η Κίνα έχει κατασκευάσει τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Τα προϊόντα παράγονται στο Σουδάν αλλά εξάγονται χωρίς ο λαός του Σουδάν να έχει κάποια χρησιμότητα από αυτά.

Αυτή η πολιτική έχει αναγκάσει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα.

Εκτός από αυτά η Κίνα έχει αναλάβει μεγάλες κατασκευές δημοσίων έργων όπως φράγματα και δρόμους.

Οι Σουδανοί κομμουνιστές δηλώνουν πως η ποιότητα των έργων είναι πολύ χαμηλή και είναι επικίνδυνα.

Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού
Σουδάν – Ο ματωμένος δρόμος του Κινέζικου μεταξιού!

Με δωροδοκίες και διαφθορά έχουν ρίξει τόσο χαμηλά το κόστος που όσοι τα χρησιμοποιούν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ούτε ένα ανθρωπιστικό έργο δεν έχουν προσφέρει στον λαό του Σουδάν, ένα σχολείο, μια εκπαίδευση που μέχρι και οι ΗΠΑ κατά καιρούς προσφέρει.

Κι όχι μόνο στο Σουδάν

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν προκύψει στην Γκάνα, Σρι Λάνκα και την Μαλαισία τονίζουν οι κομμουνιστές.

Στην Γκάνα η νέα κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων όταν διαπίστωσε ατασθαλίες και περίεργες δεσμεύσεις. Οι Κινέζοι δεν αντέδρασαν επειδή τα γνώριζαν. Το ίδιο έγινε στην Μαλαισία.

Στην Σρι Λάνκα τα πράγματα δεν πήγαν τόσο εύκολα.

Δεν κατάφερε η κυβέρνηση εκεί να πληρώσει το χρέος της στις Κινέζικες τράπεζες και επιχειρήσεις και αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην Κίνα ένα στρατηγικό λιμάνι το Hambantota έναντι της διαγραφής χρέους ενός δισεκατομμυρίου.

Το λιμάνι παραχωρήθηκε πριν από 3 χρόνια για 99 χρόνια.

Τα υπόλοιπα δάνεια όμως και τα υψηλά επιτόκια, υψηλότερα από την διεθνή αγορά, έχουν δημιουργήσει αφόρητη οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Κίνα - Αφρική

Η χώρα είναι στα χέρια των Κινέζων.

Όταν ήρθε η στιγμή να ανέβουν στο βήμα της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΚΚ Σουδάν οι εκπρόσωποι της Κίνας ήδη είχαν φύγει.

Για μια ακόμη φορά δεν υπήρχε κανείς να εξηγήσει τον ρόλο της Κίνας στο Σουδάν και στις άλλες χώρες. Η σιωπή τους όμως λέει πολλά».

Πάνος Αλεπλιώτης

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 498 times, 1 visits today)