Print Friendly, PDF & Email

«Βιομηχανία» γεννήσεων με όχημα τις καισαρικές!

Όταν η υγεία ακολουθεί τους νόμους της αγοράς και του κέρδους
Διπλασιάστηκαν σχεδόν οι καισαρικές παγκοσμίως από το 2000 και μετά
Στο 57% το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές διεθνώς, καθώς από το 12% των γεννήσεων το 2000 έφθασαν το 21% το 2015.

Πάνω από το ένα πέμπτο των μωρών στον κόσμο γεννιούνται πλέον με καισαρική και σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 60%!

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες, βρήκε ότι η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015.

«Βιομηχανία» γεννήσεων με όχημα τις καισαρικέςΟι ειδικοί θεωρούν ότι από ιατρική άποψη ενδεδειγμένες είναι οι καισαρικές μόνο στο 10% έως 15% των τοκετών, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές ενός φυσικού τοκετού (μωρό σε αφύσικη θέση, κίνδυνος αιμορραγίας, υπέρτασης κ.α.).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δείχνει ότι έξι στις δέκα χώρες (60%) κάνουν κατάχρηση των καισαρικών (ιδίως σε Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική), ενώ μία στις τέσσερις (25%) την υποχρησιμοποιούν, κυρίως στην Αφρική.

Σε τουλάχιστον πέντε χώρες πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική:

Στην κορυφή βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία (58%) και ακολουθούν Βραζιλία (56%), Αίγυπτος (55,5%), Τουρκία (53%) και Βενεζουέλα (52%).

Οι πλουσιότερες γυναίκες έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σχέση με τις φτωχότερες, ενώ η καισαρική είναι κατά 1,6 φορές συχνότερη στις ιδιωτικές κλινικές από ό,τι στις δημόσιες.

Από την άλλη, ενώ η καισαρική μπορεί να σώσει ζωές, μπορεί επίσης να προκαλέσει τις δικές της επιπλοκές και παρενέργειες, μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο για το παιδί ή τη μητέρα σε περίπτωση μελλοντικού τοκετού (αιμορραγία, αφύσικη ανάπτυξη πλακούντα, έκτοπη κύηση, γέννηση θνησιγενούς ή πολύ πρόωρου μωρού κ.α.).

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο.

Σε αντίθεση με τις εταιρίες που έχουν κάθε συμφέρον αφού οι καισαρικές ανεβάζουν κατά πολύ τα κέρδη και τον τζίρο τους.

Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από καισαρική από ό,τι μετά από φυσικό τοκετό.

Οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί και αυξάνονται όσες περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα.

«Βιομηχανία» γεννήσεων με όχημα τις καισαρικέςΑκόμη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή υγεία τους,

π.χ. στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος.

«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαία»,

τόνισε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου.

«Υπάρχει πλέον σχεδόν καθολική συναίνεση ότι σε πολλές χώρες η χρήση της καισαρικής έχει αυξηθεί πέρα από το λογικό επίπεδο που απαιτείται»,

πρόσθεσε η δρα Άνα Πιλάρ Μπερτράν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι νεαροί γιατροί ειδικεύονται στις καισαρικές, αφού οι κλινικές προκρίνουν την καισαρική ως μέθοδο ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητη, με αποτέλεσμα και τα προσόντα που απαιτούν από το προσωπικό τους να είναι αντίστοιχα.

Στο 57% το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα φτάνει το 56,8% (με στοιχεία του 2014), τη στιγμή που στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 30% και το αποδεκτό όριο από τον Π.Ο.Υ. είναι 15%.

Τα ιδιωτικά μαιευτήρια (που έχουν πάνω από το 50% των γεννήσεων) είναι κάπως πιο ευεπίφορα στις γεννήσεις με καισαρική απ’ ό,τι τα δημόσια.

Οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα αποδεικνύεται πως είναι μια ολόκληρη «Βιομηχανία» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό γεννήσεων με καισαρική και πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης που ακολουθείται και στην Υγεία.

Οι ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των πολιτών, παρά το γεγονός ότι το κόστος της οικονομικής επιβάρυνσης είναι πολύ μεγάλο ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμα και τα 10.000€.

«Βιομηχανία» γεννήσεων με όχημα τις καισαρικές
Στοιχεία ΕΟΠΠΥ 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο Ιανουάριος 2013-Αύγουστος 2015, στην πρώτη δεκάδα των παρόχων υγείας όπου σημειώθηκαν γεννήσεις 9 είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο 1 δημόσια.

Η υποστελέχωση και η εντεινόμενη συρρίκνωση των δημόσιων κλινικών και μαιευτηρίων, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και σε αστικά κέντρα, εξαναγκάζει τις μέλλουσες μητέρες των απομακρυσμένων περιοχών να γεννάνε με ραντεβού,

αφού δεν έχουν τη δυνατότητα την ώρα του τοκετού να μεταβούν εγκαίρως στο μαιυετήριο, που μπορεί να απέχει πολλές ώρες μακριά από τον τόπο κατοικία τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ροβεσπιέρος

(Visited 271 times, 1 visits today)