Print Friendly, PDF & Email

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας – 1938 (εικ)

Σαν σήμερα το 1938, η κυβέρνηση… «Λαϊκού Μετώπου» της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική κυβέρνηση (επίσης «Λαϊκού Μετώπου») της Ισπανίας

Τον Φεβρουάριο του 1936, κερδίζει στην Ισπανία τις εκλογές το Λαϊκό Μέτωπο (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αναρχικοί, κλπ).

Αμέσως ο στρατός στασιάζει (αρχίζοντας από το Μαρόκο), με επικεφαλής το στρατηγό Φράνκο και ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος.

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας - 1938
O Juan Modesto, διοικητής της θρυλικής 5ης μεραρχίας του στρατού των δημοκρατικών (κομμουνιστές)

Τον Φράνκο τροφοδοτούσαν με αεροπλάνα, τανκς, πυροβόλα, όπλα και πυρομαχικά οι Ναζί της Γερμανίας κι οι Φασίστες της Ιταλίας.

Είχαν στείλει στο πλευρό των στρατευμάτων του πραξικοπηματία Φράνκο, η Ιταλία μεραρχίες στρατού και αρμάτων και η Γερμανία μονάδες της πολεμικής αεροπορίας της.

Τη δημοκρατική Ισπανία την τροφοδοτούσαν η κομμουνιστική διεθνής με εράνους σ’ όλες τις χώρες, κι η ΕΣΣΔ που την προμήθευε με αεροπλάνα, τανκς, όπλα και εκπαιδευτές.

Στο πλευρό της δημοκρατικής Ισπανίας, πολεμούσαν και μονάδες του κόκκινου στρατού (μονάδες αρμάτων και μονάδες αεροπορίας).

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας – 1938

Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο.

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας - 1938Ωστόσο, η κυβέρνηση του «Λαϊκού Μετώπου» στη Γαλλία, μαζί με την κυβέρνηση της Αγγλίας και των ΗΠΑ, εφάρμοσαν την πολιτική της ουδετερότητας.

Τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη Φράνκο και στο θύμα δημοκρατική Ισπανία.

Πρακτικά οι Γάλλοι (και οι Άγγλοι) πήραν το μέρος του Φράνκο και των φασιστών με πολλούς τρόπους.

– Η Γαλλική κυβέρνηση Λέοντα Μπλουμ ακύρωσε την εμπορική συμφωνία που έδινε το δικαίωμα στην Ισπανία να αγοράζει όπλα απ’ τη Γαλλία.

– Παρέδωσε στον Φράνκο τον ισπανικό πολεμικό στόλο που είχε καταφύγει σε γαλλικά λιμάνια.

– Επέστρεψε στον Φράνκο τον ισπανικό χρυσό, που είχε δώσει ενέχυρο η δημοκρατική Ισπανία για τα δάνεια που είχε πάρει.

– Δεν έβαζε κανένα εμπόδιο στον εξοπλισμό των φασιστών από την Ιταλία και τη Γερμανία, αφού αυτές οι δυνάμεις έλεγχαν τη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο.

Μόνο η Ιταλία ενίσχυσε οικονομικά τον Φράνκο με 14 δισεκατομμύρια λιρέτες, δίχως να υπολογίζεται η αξία χιλίων αεροπλάνων.

Έστειλε ακόμα δύο χιλιάδες πυροβόλα, δέκα χιλιάδες αυτόματα όπλα, 240 χιλιάδες τουφέκια, 324 εκατομμύρια φυσίγγια, 8 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, 12 χιλιάδες αυτοκίνητα, 700 άρματα μάχης, 17 χιλιάδες τόνους αεροπορικές βόμβες, 2 υποβρύχια και 4 αντιτορπιλικά.

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας - 1938
Ο Buenaventura Duruti, διοικητής του στρατού των αναρχικών

Στο πλευρό του Φράνκο μάχονταν 150 χιλιάδες Ιταλοί και 50 χιλιάδες Γερμανοί.

– Αντίθετα, επιτηρώντας τη Μεσόγειο με το Γαλλικό και Αγγλικό στόλο, στο όνομα της δήθεν ουδετερότητας, άφηναν μεν τα Ιταλικά πλοία να περνάνε, φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό, αλλά έβαζαν εμπόδια στα Σοβιετικά πλοία, αφήνοντας ταυτόχρονα τον Ιταλικό στόλο να τα βυθίζει ανενόχλητος.

Πολλές χιλιάδες τόνοι σοβιετικής βοήθειας δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

– Έβαζαν εμπόδια στη διακίνηση εθελοντών από τις χώρες της Ευρώπης προς τη Δημοκτατική Ισπανία, αλλά άφηναν ανενόχλητη τη φασιστική οργάνωση στη Γαλλία, τα αστικά κόμματά και την Καθολική Εκκλησία, να δημιουργούν, ενισχύουν και να εξοπλίζουν τις φασιστικές οργανώσεις («Πύρινοι Σταυροί» κ.ά.).

Δίκαια θεωρείται σαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα προδοσίας από τη σοσιαλδημοκρατία. Και σαν ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκριτικής πολιτικής των «ίσων αποστάσεων».

Μία από τις πιο μαύρες προδοσίες της Σοσιαλδημοκρατίας – 1938 (εικ)

Οι πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του ισπανικού εμφυλίου.

Μάνος Δούκας

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 694 times, 1 visits today)