Print Friendly, PDF & Email

Ο Π.Ο.Υ. έπαψε να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί!

Από νίκη σε νίκη «πετά» το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα ιλαράς σε ολόκληρο τον κόσμο!

Μία ακόμη ένδειξη της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς.

Ο Π.Ο.Υ. έπαψε να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί

Τα στοιχεία της επανεμφάνισης της ιλαράς καταγράφονται σε έκθεση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και απευθύνει έκκληση να ενταθούν οι καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού.

Η φονική ασθένεια επανεμφανίστηκε σε 4 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θεωρείτο πως μέχρι πρόσφατα είχε εξαλειφθεί!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2018 καταγράφηκαν 953 κρούσματα (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Έτσι με βάση τα στοιχεία του 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παύει πλέον να θεωρεί τις Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία κι Αλβανία, χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 48 ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν σχεδόν 90.000 κρούσματα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερος από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

Τα κρούσματα ιλαράς, ασθένειας που μπορεί να αφήσει σοβαρές αναπηρίες στα παιδιά ή ακόμα και να τα σκοτώσει αν δεν έχει γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός, αυξήθηκαν παγκοσμίως φτάνοντας στα 365.000, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθεί από το 2006.

Ο Π.Ο.Υ έπαψε να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί
Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη (οι αριθμοί είναι σε χιλιάδες)

Η διευθύντρια, αρμόδια γα την ανοσοποίηση και τον εμβολιασμό του Π.Ο.Υ., Κέιτ Ο’ Μπράιεν εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων που εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στα Εθνικά Συστήματα Υγείας, καθώς κι εξαιτίας της παραπληροφόρησης που διαδίδεται μέσω του «αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο. Καταγράφουμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, όλες οι περιοχές βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς πλην της αμερικανικής ηπείρου, όπου καταγράφεται μικρή μείωση».

Σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφηκαν σχεδόν τριπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος από την αντίστοιχη περίοδο του 2018 υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο ΠΟΥ:

«Σχεδόν 365.000, τα περισσότερα από το 2006, και αυτός ο αριθμός αποτελεί απλώς ένα κλάσμα των 6,7 εκατομμυρίων ύποπτων κρουσμάτων. Η ιλαρά εκτιμάται ότι στοίχισε 109.000 ζωές το 2017, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα Ιλαράς που συνεχίζουν να μαίνονται είναι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 155.460 κρούσματα, στη Μαδαγασκάρη με 127.454 και στην Ουκρανία με 54.246.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.215 κρούσματα ιλαράς σε 30 Πολιτείες, επιδημία που χαρακτηρίζεται η χειρότερη από το 1992 σημείωσαν ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Ο Π.Ο.Υ. έπαψε να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί!

Ο Π.Ο.Υ. έπαψε να θεωρεί την Ελλάδα χώρα όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί
Με μαύρο οι χώρες όπου η Ιλαρά έκανε δυναμικά την επανεμφάνισή της αφότου είχε εξαλειφθεί

Στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 37 θάνατοι από ιλαρά και 74 θάνατοι το 2018. Το 60% των θανατηφόρων κρουσμάτων αφορούσαν άτομα κάτω των 19 ετών.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο ιός εξαπλώνεται ειδικά μεταξύ παιδιών που πάνε σχολεία και ο γονείς τους δεν τα έχουν εμβολιάσει.

Μία παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο κατέδειξε ότι στις υποανάπτυκτες χώρες και ειδικότερα στις χώρες όπου η έξαρση της ασθένειας έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια συνεχώς αυξάνεται.

Όμως στις ανεπτυγμένες χώρες, καταγράφεται πτώση της εμπιστοσύνης εξαιτίας της διάδοσης αντιεπιστημονικών θεωριών από το «αντιεμβολιαστικό κίνημα», πως δήθεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβόλιου κατά της ιλαράς και του αυτισμού.

Η αντιεπιστημονική αυτή θεωρία συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει το αντίθετο.

Τη θεωρία αυτή έχει διαψεύσει πολλές φορές κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

εμβολιασμός

Η Ο’ Μπράιεν προέτρεψε μάλιστα εταιρίες και σελίδες στα ΜΚΔ, τις διαδικτυακές κοινότητες και φόρουμ να εξασφαλίσουν ότι προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες για την πρόληψη της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας:

«Πράγματι βλέπουμε την παραπληροφόρηση ως αυξανόμενη απειλή. Καλούμε τις εταιρείες που διαθέτουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, τους ανθρώπους που τοποθετούνται δημόσια, να εξασφαλίσουν την παροχή έγκυρων και επιστημονικά αξιόπιστων πληροφοριών».

Με πληροφορίες από: «Guardian» και «Reuters»

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 441 times, 1 visits today)