Print Friendly, PDF & Email

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή, ενώ αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια

Υπογράφηκε χτες στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 κρατών – μελών το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην ιμπεριαλιστική συμμαχία ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΗ τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η γειτονική χώρα μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη.

Η διαδικασία ένταξης μεταφέρεται τώρα στις πρωτεύουσες των 29 κρατών – μελών, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Η χώρα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ μόλις και τα 29 κράτη – μέλη επικυρώσουν το πρωτόκολλο προσχώρησης, οπότε η γείτονας, με το νέο της συνταγματικό όνομα, θα έχει δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο εισάγεται προς κύρωση σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Στη φιέστα που στήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ιστορική μέρα» για την ΠΓΔΜ και για μια «περήφανη μέρα» για το ΝΑΤΟ.

Απηύθυνε δε τα συγχαρητήριά του σε Αθήνα και Σκόπια για την «αφοσίωση» και το «κουράγιο» που έδειξαν ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Εξήρε άλλωστε τις ήδη «σημαντικές συνεισφορές» των Σκοπίων στην «ασφάλεια» της λυκοσυμμαχίας, π.χ. στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά και την

«προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (βλέπε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΝΑΤΟικά στρατεύματα).

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΚάνοντας ξανά σαφές ότι η «διευθέτηση» Ελλάδας – ΠΓΔΜ έγινε προκειμένου να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, σημείωσε ότι:

«Με την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ θα είμαστε πλέον 30 χώρες αφοσιωμένες να προστατεύουμε η μία την άλλη. Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι καλό για την περιοχή και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Πρόσθεσε ότι ανυπομονούν να υποδεχτούν την υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, όπως και να προσκαλέσουν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου θα εορταστούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Προσκάλεσε επίσης τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον.

Σε ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ στην ένταξη της ΠΓΔΜ, ο Στόλτενμπεργκ προεξόφλησε ότι:

«Όλα θα πάνε ομαλά και ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για

«ένα μεγάλο ταξίδι για τη Μακεδονία, που σε λίγες μέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία»,

ενώ πρόσθεσε πως

«με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23/12/1993, ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΥποστήριξε ακόμη πως η συμφωνία θα αποδειχθεί «βιώσιμη σε μακροχρόνιο ορίζοντα», καθώς η διεθνής στήριξη είναι «ισχυρή» και η επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην «παγίωση της σταθερότητας».

Πανηγύρια στα Σκόπια από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΠΓΔΜ κινήθηκαν σε διαφορετικούς τόνους αλλά είχαν το ίδιο ακριβώς στίγμα:

Ήταν σαφής επιδοκιμασία των σχεδίων ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι εθνικιστές και κοσμοπολίτες συναντιούνται στους «στρατηγικούς στόχους» της αστικής τάξης.

Διθυραμβικό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο «Facebook» λέγοντας πως:

«Είναι ιστορική μέρα για όλους τους πολίτες, γιατί η μεγάλη αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ μάς καλωσόρισε […] Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους μας».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που τάσσεται σταθερά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου, σημειώνοντας ότι

«Ως Πρόεδρος πάντα υποστήριζα την επίτευξη στρατηγικών στόχων για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. [….] Η χώρα λαμβάνει τη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ»,

συμπληρώνοντας ωστόσο ότι:

«Προηγήθηκε η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, που προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μακεδονικά εθνικά συμφέροντα».

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΟ εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος SDSM, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, σημείωσε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η ΠΓΔΜ καθίσταται ασφαλής και ελκυστικός προορισμός για «σοβαρές ξένες επενδύσεις» και η οικονομία της χώρας γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO – DPMNE, Ντίμτσε Άρσοφσκι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, αφού:

«Το ΝΑΤΟ συνιστά στρατηγική επιλογή του VMRO – DPMNE. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση του VMRO – DPMNE, που τα προηγούμενα χρόνια επένδυε συνεχώς στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί».

Από την Ουγγαρία όπου κατέφυγε για να γλιτώσει τη φυλακή, ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σχολίασε ότι:

«Η επιβολή μίας κυβέρνησης μαριονέτας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέστρεψε την ιδέα μας για μία δίκαιη συμφωνία και έναν λογικό συμβιβασμό…»,

ενώ σε επόμενο σημείο αμφισβήτησε την αλλαγή στην ονομασία της χώρας στο μέλλον, λέγοντας ότι αυτό και συναφή ζητήματα που «ρυθμίζονται» από τη συνθήκη των Πρεσπών θα μπορούσαν να ρυθμιστούν σε νέα βάση,

«Αφού φύγει η κυβέρνηση – μαριονέτα».

Ο πρώτος ξένος πρέσβης που πανηγύρισε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ήταν βεβαίως ο Αμερικανός Τζες Μπέιλι, δίνοντας στην πολιτική ηγεσία της χώρας συγχαρητήρια:

«Στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που θα γίνει το 30ό νέο μέλος και θα αποκτήσει 29 συμμάχους».

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 76 times, 1 visits today)