Print Friendly, PDF & Email

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις» (vid)

Συνέντευξη του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Νίκο Χατζηνικολάου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

— Γραμματέα θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα για τα δύο τελευταία θέματα: Το άγαλμα Τρούμαν και την προσπάθεια να το ρίξουν χτες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και φοιτητές και την «επίθεση» με αυγά και μπογιές στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το ερώτημα είναι αν εκτιμάτε αυτό ως αλλαγή στην αντιπολιτευτική τακτική του ΚΚΕ, αν δηλαδή μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου την αντιπολιτευτική σας τακτική θα χαρακτηρίζουν πιο έντονα ακτιβιστικές ενέργειες;

Είναι μόνιμη η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΚΕ, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις»
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις»

Αν θέλετε, αυτό που προσδιορίζετε σαν αλλαγή, ενέργειες πιο δραστήριες, ακτιβιστικές κλπ. έχει να κάνει με την ένταση των προβλημάτων και την ένταση των αγώνων γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα.

Για παράδειγμα, εδώ έχουμε πόλεμο, έχουμε μια τεράστια εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων που βομβαρδίζουν, έχουμε κινδύνους που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία υλοποιεί μια πολιτική που είναι «yes men» απέναντι στους Αμερικανούς, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Έχει γεμίσει όλη την Ελλάδα από στρατόπεδα και ΝΑΤΟικές βάσεις. Πλέον δεν έχουμε μόνο τη Σούδα, έχουμε τον Άραξο με τα πυρηνικά, έχουμε το Άκτιο, όλα αυτά διευρύνονται.

Έχουμε τη Λάρισα, όπου εγκαθίστανται drones εκεί, εκτός από το στρατηγείο, έχουμε την καινούργια αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, για να ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου, στο Ανατολικό Αιγαίο έχει αναπτυχθεί ΝΑΤΟική αρμάδα, με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Τώρα έχουμε νέα βάση και στη Σύρο, η οποία ετοιμάζεται, απ’ ό,τι μαθαίνουμε υπογράφεται και η αμερικανική συμφωνία για ελλιμενισμό, για μεταφορά αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Άρα, όλα αυτά συνιστούν μια κατάσταση η οποία έχει και δυναμισμό και συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση, σε συνδυασμό φυσικά με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και η νεολαία όλα αυτά τα χρόνια αλλεπάλληλα.

— Όπως σας άκουσα να μιλάτε για την κυβέρνηση, το ερώτημα έρχεται αυθόρμητα, επομένως, «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»; Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «μία απ’ τα ίδια» με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Οι στρατηγικές επιλογές δεν αλλάζουν. Άλλωστε, τι περισσότερο θα έκανε μια κυβέρνηση για παράδειγμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις χτεσινές κινητοποιήσεις και το βίαιο – με απαράδεκτο τρόπο – χτύπημα νέων διαδηλωτών, νέων ανθρώπων, οι οποίοι, ε, δεν έκαναν και τίποτα.

Μια συμβολική ενέργεια έκαναν απέναντι σε έναν -τον πιο μισητό αν θέλετε, για να το πω έτσι- πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ματοκύλισε 200.000 ανθρώπους με την πυρηνική βόμβα που έριξε για πρώτη φορά στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτηρίστηκε τότε, με προσωπική απόφαση του προέδρου Τρούμαν, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο ενορχηστρωτής του Ψυχρού Πολέμου και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε, που έριξε βόμβες «Ναπάλμ» σε Έλληνες πολίτες, σε αντιστασιακούς, αλλά και σε γυναικόπαιδα, σε αμάχους, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στον ΔΣΕ, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Για πρώτη φορά οι βόμβες «Ναπάλμ», κύριε Χατζηνικολάου, χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ενάντια στον ελληνικό λαό.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις»
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις»

Μπορεί να έχει κάποιος οποιαδήποτε άποψη για εκείνη την περίοδο αρνητική ή δεν ξέρω τι, να τη βλέπει με σκεπτικισμό, αλλά ακόμα και αυτός ο άνθρωπος δεν θα συμφωνήσει με αποφάσεις που μετά ακολούθησαν στο Βιετνάμ, με όλα αυτά τα επακόλουθα που είχαμε και τις τεράστιες κινητοποιήσεις του αμερικανικού λαού ενάντια στον πόλεμο που ξαναχρησιμοποίησε τις βόμβες «Ναπάλμ».

Είναι το πιο μισητό πρόσωπο. Συμβολική ήταν η ενέργεια. Ανάλογες ενέργειες με προηγούμενες κυβερνήσεις μπορεί να σκεφτεί, ξέρει ο ελληνικός λαός πώς αντιμετωπίστηκαν, με τον ίδιο, για να μην πω και με πιο ήπιο τρόπο.

— Έρχομαι στα Ελληνοτουρκικά που είναι το μεγάλο θέμα αυτής της περιόδου. Θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και αν συμφωνείτε με τον τρόπο τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις ή αν είναι η στιγμή κατά τη γνώμη σας να επανεξετάσουμε την εθνική μας στρατηγική ίσως και με μια εθνική συνεννόηση.

Και βέβαια θέλω να θυμίσω ότι σε δικές μας συνεντεύξεις είχατε προβλέψει αυτή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, θέλω να το πω για να είμαι έντιμος ότι ήσασταν απ’ τους λίγους που λέγατε εδώ και καιρό ότι θα αλλάξει πρόσωπο σύντομα η Τουρκία και ο Ερντογάν.

Και δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι δεν μένουμε σε μια γενική πλέον ανησυχία. Γιατί παλιότερα εκφράζαμε ανησυχία ότι η κλιμάκωση αυτή θα μας φέρει σε μεγαλύτερη ένταση και πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής.

Απ’ ό,τι φαίνεται η πολιτική της τούρκικης αστικής τάξης, της τούρκικης κυβέρνησης, του κυρίου Ερντογάν είναι προσανατολισμένη να θέσει επί τάπητος –ήδη το θέτει με τον προφορικό του λόγο και με τον πρακτικό– παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ελληνικών νησιών του Αιγαίου που τα κατονομάζει κιόλας και βραχονησίδες και διάφορες νησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο που είναι έδαφος ελληνικό.

Η κλιμακούμενη αυτή προφορική επιθετικότητα, με δηλώσεις επανειλημμένα των Τούρκων αξιωματούχων, έχει οδηγήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες ζούμε.

Πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε θερμό επεισόδιο, όπως πάει η κατάσταση, με κύρια την ευθύνη της τούρκικης πολιτικής, αλλά και άλλων συμμάχων τους που είναι πίσω απ’ αυτό, γιατί είναι ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα.

Άλλωστε ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με πιο βίαια στρατιωτικά μέσα.

— Για τα πετρέλαια λέτε ότι γίνεται όλο αυτό;

Είναι τα πετρέλαια, οι υδρογονάνθρακες, όλα αυτά, το Αιγαίο, η προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Μεσογείου, της κυπριακής ΑΟΖ, της Ανατολικής Μεσογείου, των οικοπέδων εκεί.

Κι απ’ αυτή τη σκοπιά ανησυχούμε πολύ, γιατί η τούρκικη αστική τάξη σε σχέση με την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνησή της, έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα σε αυτό.

Ήδη έχει δυνάμεις κατοχής σε τρεις χώρες, εκτός απ’ την Κύπρο έχει και στη Συρία πλέον και στο Ιράκ, έχει τούρκικες στρατιωτικές βάσεις – όχι συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές γενικά ή άλλων πολυεθνικών δυνάμεων – στη Σομαλία, στο Κατάρ και αλλού, εκπαιδεύει στην Αλβανία Αλβανούς στρατιωτικούς, άρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση…

— Ακολουθούμε σωστή τακτική ως χώρα ή πρέπει να την επανεξετάσουμε;

Κατ’ αρχάς συνεννόηση – για να απαντήσω και στο προηγούμενο ερώτημά σας – μπορεί να γίνει μόνο σε μια βάση: Κατάργηση των βάσεων, απεγκλωβισμός από αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έξοδος απ’ το ΝΑΤΟ. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρχει συνεννόηση.

Δ. Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις»

Ακούσαμε σήμερα τον γγ του ΝΑΤΟ, τον κ. Στόλτενμπεργκ, απ’ την Τουρκία μάλιστα, εδώ δίπλα μας, όπου την επισκέπτεται, να λέει ότι

«Εμείς δεν ανακατευόμαστε στην ελληνοτουρκική διένεξη και στις διαφορές σας».

Τι σημαίνει αυτό;

Άρα, από πού κι ως πού μας προστατεύει το ΝΑΤΟ; Γιατί και πολλοί συμπολίτες μας λένε «τέλος πάντων, αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ θα ήμασταν ίσως χειρότερα».

Μα «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», όπως λέει και το σύνθημα σήμερα των διαδηλωτών. Διαχρονικά και ιστορικά δεν είχαμε τίποτα να κερδίσουμε απ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία και τώρα όλο και περισσότερο εμπλεκόμαστε.

Το ΝΑΤΟ έχει τα δικά του συμφέροντα, έχει τους δικούς του στόχους, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους στόχους, θέλουν να έχουν τον έλεγχο της περιοχής στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός κυρίως, δεν έχει να κερδίσει τίποτα απ’ αυτό, ούτε από πολεμικές εμπλοκές, όπως άλλωστε δεν έχει να κερδίσει ούτε ο τούρκικος λαός και μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες διότι εφησύχασε απ’ την αρχή σε όλα τα ζητήματα και για τις μικροπαραβιάσεις, τις συνήθεις όπως τις έλεγε. Άρα, μπορούν να μπαίνουν τα τουρκικά αεροπλάνα, τα πολεμικά πλοία και όλα αυτά.

Με τους δύο στρατιωτικούς, επίσης, εφησύχασε τον ελληνικό λαό, δεν έκανε ούτε έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες.

Η μεγάλη της ευθύνη είναι ότι θεωρεί πως, υπηρετώντας τα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας για γεωστρατηγική αναβάθμιση, για επέκταση των επιχειρήσεών τους στη γειτονική χώρα, μπορεί έτσι καλύτερα να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτά όμως δημιουργούν μόνο παραπέρα ένταση, γιατί και οι άλλοι απέναντι έχουν τα δικά τους οικονομικά γεωπολιτικά συμφέροντα και απ’ αυτή τη σκοπιά πάντα την πληρώνει, θύμα είναι ο λαός και η νεολαία.

Και απ’ αυτή τη σκοπιά προειδοποιούμε και γι’ αυτό ο λαός μας πρέπει να βρεθεί στους δρόμους του αγώνα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση γέμισε τη χώρα με βάσεις» (vid)

Πηγή: 902.gr

(Visited 333 times, 1 visits today)