Print Friendly, PDF & Email

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12/2 (vid)

7 Ομοσπονδίες και περισσότερα από 110 πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου
θα διαδηλώσουν με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης

Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις, στις «ελαστικές» και προσωρινές μορφές απασχόλησης, αποτελεί το πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη 12/2, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος,

με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 ΦλεβάρηΜετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα κατατεθεί πρόταση στα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία έχει ως εξής:

«Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και από το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Την πρωτοβουλία στηρίζουν 7 Ομοσπονδίες, 112 σωματεία, 4 Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων και 6 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ.

Οργάνωση και αγώνας απέναντι στη δουλειά – «λάστιχο» με ημερομηνία λήξης

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 ΦλεβάρηΜπροστά στο συλλαλητήριο πραγματοποιούνται περιοδείες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως και για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, ενός από τα σωματεία που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πρωτοβουλίας.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι στον δικό της δήμο ένα μεγάλος μέρος των εργαζομένων, περίπου το 40%, απασχολείται με διάφορες μορφές προσωρινής απασχόλησης (ΕΣΠΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι», παρατασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις, μίσθωσης έργου κ.ά.), αρκετοί από αυτούς για πολλά χρόνια.

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Φλεβάρη
Νίκος Κάτσαρος μέσα στα αίματα και Βασίλης Βατίστας καταγγέλουν την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών και την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπ.Παιδείας απέναντί στους εκπαιδευτικούς (2 Μάρτη 2018)

Για την οργάνωση της αγωνιστικής πρωτοβουλίας αρχικά οργανώθηκε σύσκεψη με τους συμβασιούχους, ενώ από την περασμένη Πέμπτη γίνονται περιοδείες στους χώρους δουλειάς του δήμου.

Σε αυτές αποτελεί κοινή παραδοχή ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των συμβασιούχων, ενώ υπάρχει θετική ανταπόκριση για το συλλαλητήριο και το περιεχόμενό του.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Κάτσαρος, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας, τα τελευταία 10 χρόνια, μας περιγράφει παραστατικά αυτό που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μορφές προσωρινής απασχόλησης:

«Έχω δουλέψει με όλες τις πιθανές συμβάσεις: Ωρομίσθιος, αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτής πλήρους ωραρίου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ, από το ΠΔΕ…

Έχει τύχει να πάω σε σχολείο το Σεπτέμβρη, αλλά έχει τύχει να πάω και Μάρτη. Εχω βρεθεί στον Ωρωπό, στον Αυλώνα, στη Ζάκυνθο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, στη Σκόπελο, στη Σάμο, στους Λειψούς και την Αθήνα.

Όλα αυτά τα χρόνια είδα συναδέλφους να διαλύουν τις οικογένειές τους, γνώρισα συναδέλφους που αρρώστησαν και δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν την αναρρωτική που είχαν ανάγκη, είδα συναδέλφισσες να κάνουν παιδιά να εξαναγκάζονται σε παραίτηση, να τα μεγαλώνουν μόνες τους κι άλλους να κοιμούνται σε παγκάκια και παραλίες.

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 ΦλεβάρηΜε τα χρόνια γίναμε όλο και περισσότεροι, μέχρι που φτάσαμε σήμερα να είμαστε γύρω στους 30.000.

Ενωθήκαμε, δυναμώσαμε, κατεβήκαμε στο δρόμο. Βρεθήκαμε πίσω από κλειστές πόρτες, μέσα σε βροχή από χημικά και κάτω από τα γκλομπ της αστυνομίας.

Το χειρότερο είναι η απάτη των υποτιθέμενων προσλήψεων: Αλλος υπουργός 10 χιλιάδες, άλλος 20, άλλος 15 και μαζί και η απαραίτητη κουβέντα για τα κριτήρια.

«Θέλουμε», λέει ο υπουργός, «ο καθένας να βλέπει τον εαυτό του στους μελλοντικούς διορισμούς»,

λαμβάνοντας υπόψη προφανώς ότι δεν πρόκειται να διοριστούν παρά ελάχιστοι. Με αυτό το τέχνασμα επιδίωξαν να κρύψουν ότι τα σχολεία πάλι δεν θα ‘χουν εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα να διεκδικούμε για εμάς, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας και τη λαϊκή οικογένεια μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς».

Απεργία στα ασφαλιστικά ταμεία

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 ΦλεβάρηΑπεργία έχει προκηρύξει επίσης την Τρίτη 12/2 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η οποία συμμετέχει στην πρωτοβουλία για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Στο πλαίσιο της απεργίας, διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ καλεί στο απογευματινό πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο.

«Ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ, ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ και οι «πετσοκομμένοι» από αρμοδιότητες τ. ΟΕΕ & τ. ΟΕΚ (μετά τη βίαιη κατάργησή τους το 2012 ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ) δεν αποτελούν μόνο οργανισμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα και στα πλαίσια της εφαρμογής και της υλοποίησης αυτών των πολιτικών, αλλά και στυγνές εργασιακές γαλέρες»,

σημειώνει η Ομοσπονδία.

Διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά, προσλήψεις προσωπικού, ενώ καταγγέλλει την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματα των ασφαλισμένων.

Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12/2

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 172 times, 1 visits today)